Hengelo

Stadsbeiaardier zorgt voor bevrijdende muziek op vrijdag 3 april

Nederland staat stil. Het culturele leven ligt plat. Alle concerten zijn gecanceld. Toch klinkt er nog livemuziek in de openbare ruimte. Woensdag 1 april start in Enschede de tweede fase van de nationale carillon-estafette, waarmee de beiaardiers van Nederland met zoân honderd bespelingen 75 jaar vrijheid vieren. In Hengelo komt de estafette langs op vrijdag 3 april. Stadsbeiaardier Roel Smit geeft vanaf 13.30 uur een concert vanuit de stadhuistoren.

Sinds september vorig jaar volgt de estafette het spoor van de bevrijders. De zuidelijke provincies zijn inmiddels bevrijd, de komende maanden volgen er bespelingen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Groningen, Drenthe, Friesland, Gelderland en Overijssel. Grote bevrijdingsmanifestaties en herdenkingen moeten de komende maanden helaas worden afgelast, maar de carillons blijven klinken.

âJuist nu zo velen aan huis gekluisterd zitten, hopen wij dat de klanken een gevoel van verbondenheid teweeg zullen brengen en enige troost kunnen biedenâ, zegt Leo Samama van de organiserende Koninklijke Nederlandse Klokkenspelvereniging. âZet je raam open, zet je deur open en het carillon komt bij je thuis.â

Al eeuwenlang zijn carillons symbolen van vrede en welvaart. Ook vertolken de zingende kerktorens van oudsher de gevoelens en emoties van burgers, zowel bij religieuze als wereldlijke feesten. âOok in oorlogstijd werd er doorgespeeld. Om de moraal van het volk te versterken, speelden de beiaardiers tijdens de Tweede Wereldoorlog geuzenliederen van Valeriusâ, vult de Haagse beiaardier Heleen van der Weel aan. âDat waren vaderlandse strijdliederen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. De meeste Duitsers kende die muziek gelukkig niet.â

Op het programma staat muziek uit de jaren veertig van de vorige eeuw. Allemaal klassiekers uit de tijd van bevrijding, zoals Weâll meet again, In the mood en Happy days are here again.

Foto: Aubrey Rose Odom