Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Loes in crisistijd: €˜Hopelijk bellen ouders ons voordat het uit de hand loopt €™

455322 allen taylor 0cm JRW5r OJ8 unsplash 2020 08 29 004541

Ouders en verzorgers hebben nu al twee weken lang de kinderen continu over de vloer. Op maandag 16 maart sloten de scholen de deuren en sport- en andere clubs deden al eerder de boel op slot. Loes, het loket dat namens het Centrum Jeugd en Gezin in dertien Twentse gemeenten opvoedkundige vragen beantwoordt, verwacht dat het aantal telefoontjes de komende dagen zal toenemen.

De afgelopen twee weken was het relatief rustig bij ons , laat een woordvoerster van Loes Hengelo weten. Twee weken kan nog voelen als een soort vakantie en het lekkere weer werkte daarbij ook goed mee, maar we verwachten nu toch wel meer belletjes. Zeker wanneer de overheid dinsdag laat weten dat de scholen langer dicht moeten blijven.
Even inlopen aan het Apolloplein zit er voorlopig niet in. De deur zit dicht, de hulpverleners werken vanuit huis. Hulpverlening geschiedt nu telefonisch en via beeldbellen. Op dit moment zijn we in overleg met andere instanties die zich bezighouden met hulpverlening aan gezinnen. Denk aan GGD, Humanitas Gezinsondersteuning en de gemeente Hengelo. In de loop van deze week willen we met een gezamenlijke aanpak komen. Die zal onder meer via de digitale nieuwsbrieven van de scholen worden gecommuniceerd naar ouders, verzorgers en kinderen.
Loes, in Hengelo onderdeel van welzijnsinstelling Wijkracht, heeft met name een preventieve taak: Wij willen zo goed mogelijk informatie geven, zodat ouders de ouders kunnen zijn die ze willen zijn. Dat laatste zal de komende weken steeds moeilijker worden, want een andere taak van de scholen valt nu ook grotendeels weg: die van oppasser . Kinderen uit probleemgezinnen worden nu niet gezien, waarmee huiselijk geweld op de loer ligt.
Bij huiselijk geweld zullen betrokkenen in eerste instantie bellen met de huisarts of de gemeente en niet met ons. Je hoopt dat mensen ons bellen vóórdat het uit de hand loopt. Daarom is het goed dat we nu een gezamenlijk beleid ontwikkelen, vooral voor die kinderen die nu in de problemen dreigen te komen.

Stockfoto: Allen Taylor / Unsplash
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.