Hengelo

VIDEO: Stadswandeling over 75 jaar bevrijding Hengelo

Op 3 april is het precies 75 jaar geleden dat Hengelo werd bevrijd. Hoe verliep die bevrijding en wat gebeurde er op 2 april in de stad? Hans de Gruil, voorzitter van de Stichting Erfgoed Hengelo, neemt je in een korte wandeling mee naar bijzondere plekken en laat aan de hand van foto's zien wat zich allemaal heeft afgespeeld. Gerard Löbker, archivaris van Stork, vertelt wat er op 3 april gebeurde bij Stork wat er verborgen lag in de kelder van de fabriek.

455550 A031 03271005 C04200 13 41 02 Still007


Op vrijdag 3 april is het precies 75 jaar geleden dat Hengelo bevrijd werd. De herdenking zou een groot feest moeten worden, ware het niet dat de festiviteiten niet doorgaan vanwege het rondwarende coronavirus. Stichting Erfgoed Hengelo (SEH) probeert nu op een andere manier de bevrijding onder de aandacht te brengen. Zo heeft SEH-voorzitter Hans de Gruil van deze stichting samen met 1Twente Hengelo / Radio Hengelo TV een video opgenomen op plekken langs deze route.

In de video neemt De Gruil geïnteresseerden in het verhaal van de bevrijding mee langs memorabele plekken in de binnenstad. Zo is er aandacht voor de Waterstaatskerk waar de jeugd tijdens de bevrijding de klokken luidde, voor de bijzondere vlag die op 3 april wapperde bij Stork en voor het grote aantal NSBâers dat vlak na de bevrijding werd opgepakt in Hengelo.

De Gruil daarover: âDat is een verhaal dat weinig mensen kennen. In de eerste maand na de bevrijding werden 500 mensen opgepakt. NSBâers en anderen die mogelijk hadden samengespannen met de bezetter. In het half jaar dat volgde werden er nog eens 250 mensen vastgezet. Dat gebeurde ook bij Stork.â

Het verhaal van de âvlag van Storkâ is ook bijzonder en krijgt vrijdag een mooi staartje. Oud-Storkiaan Gerard Löbker komt in de video aan het woord over dit bijzondere stukje textiel: âHet was een vrij eenvoudige vlag. Hij wapperde op 3 april bij Stork ten teken van de herwonnen vrijheid. Ik heb de vlag dertig jaar geleden gekregen en bewaar âm sindsdien thuis in een kluis.â In de video tovert Löbker de vlag tevoorschijn en laat zien dat het kleinood nog zo goed als nieuw oogt. Komende vrijdag zal de vlag opnieuw wapperen bij Stork aan het Industrieplein.

Speciaal voor de wandeling heeft Hans Beerens van Studio Beerens elf panelen gemaakt die langs de route zouden komen te staan. Dit gaat helaas niet door. Wel krijgen een stuk of zes van die borden deze week een plek in de etalage van Hengelo Promotie aan de Markt 8.

De âvideowandelingâ is vanaf woensdag 1 april te bekijken op de website www.erfgoedhengelo.nl en via Radio Hengelo TV / 1Twente Hengelo.