Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Smallsteps is er klaar voor om kinderen ook €™s nacht op te vangen

455758 thumbnail Kinderopvang 2020 08 29 004510

Overal in de regio hebben kinderopvanglocaties momenteel de deuren gesloten. Alleen voor kinderen van ouders met cruciale beroepen zijn er hier en daar nog wat open. In Hengelo heeft de organisatie Smallsteps 26 locaties, waarvan er nu nog maar 3 open zijn. Op één van die locaties kunnen sinds deze week kinderen ook 's nachts worden opgevangen als dat nodig is. Het loopt er nog allerminst storm, maar dat vindt Reginald van Overbeek geen enkel probleem. Integendeel.

Van Overbeek is manager operations van Smallsteps in deze regio en hij hoopt juist dat er zo min mogelijk gebruik gemaakt hoeft te worden van deze noodopvang: Die opvang is er alleen voor ouders die beiden in een cruciale sector werkzaam zijn en tegelijkertijd s avonds of s nachts moeten werken, bijvoorbeeld in een ziekenhuis. We hebben echter nu al tien bedden laten plaatsen door het Rode Kruis voor het geval de nood aan de man komt.
De noodopvang is gevestigd in het bredeschoolgebouw aan het Apolloplein 1. In de ruimtes naast de geïmproviseerde slaapzaal worden overdag ook nog steeds jonge kinderen opgevangen. Van Overbeek: We zitten feitelijk dicht. Hier gaat het ook om noodopvang, omdat we zo ouders met een cruciaal beroep aan het werk kunnen houden. Om de kans op besmetting te minimaliseren willen we niet meer dan tien kinderen per groep hebben.
Een groot deel van het personeel zit nu thuis en volgt bijvoorbeeld online trainingen of heeft zich uit voorzorg ziek gemeld. Ons ziekteverzuim is verdubbeld van 4 tot 8 procent, omdat werknemers nu ook thuis moeten blijven met een lichte verkoudheid of een zere keel.
Toch zijn er nog genoeg mensen beschikbaar, zelfs wanneer het in de nachten drukker wordt, weet Van Overbeek: Het doet ons goed te weten dat liefst tachtig procent van onze mensen geen bezwaar heeft tegen avond- en nachtdiensten. De thuiszitters missen het werk en de kinderen en willen maar wat graag weer beginnen. En nog niemand heeft daarbij gevraagd om onregelmatigheidstoeslag.
De reden dat de gemeente Hengelo in overleg met alle lokale aanbieders juist deze vestiging van Smallsteps heeft aangewezen voor de 24 uursopvang is dat deze locatie aan alle eisen voldoet om 24 uursopvang te kunnen bieden. In Enschede is er 24 uursopvang op een van de locaties van KOV Hebbes mogelijk. Hier hebben tot nu toe nog geen ouders gebruik van gemaakt.
Dit soort opvang vindt onder normale omstandigheden nergens in de regio plaats. Slechts binnen enkele ziekenhuizen elders in het land gebeurde dit ook al vóór de coronacrisis uitbrak. In Twente voorziet het normaal gesproken niet in een behoefte.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.