Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Nachtburgemeester Marijke Agterbosch: €˜Wel eens burgerlijk ongehoorzaam, maar niet vandaag €™

458275 IMG 0019 klein 2020 08 29 004329

Marijke Agterbosch en Erna ter Haar hadden het prachtig uitgedokterd: ze zouden deze maandag met een camera langs gaan bij Hengeloërs die hun Koningsdag heel anders hadden voorgesteld: cafébazen, de voorzitter van de oranjevereniging, de burgemeester. Maar de avond vóór Koningsdag trok Agterbosch te stekker uit haar project: Als nachtburgemeester heb je toch een voorbeeldfunctie.


Agterbosch zag die avond in het Journaal dat drie meisjes in een Utrechts een park gesommeerd werden om weg te gaan, terwijl ze toch keurig 1,5 meter uit elkaar zaten. Ik zou op Koningsdag met een bevriende cameravrouw een aantal mensen gaan interviewen. Radio Hengelo TV / 1Twente Hengelo zou daar verslag van doen. Dan sta je dus op een zeker moment met z n vieren op straat. Na alle heisa rond de te drukke binnenstad afgelopen zaterdag en na het zien van het Journaal op zondag dacht ik: Marijke, dat moet je toch maar niet doen . Ik wil als nachtburgemeester best eens burgerlijk ongehoorzaam zijn, maar niet als er mensenlevens op het spel staan!

Als we haar op Koningsdag bellen, zit ze met een oranjebitter en een tompouce van dezelfde kleur in haar eigen tuin. Ik heb een vriendin op bezoek en die zit keurig op afstand. Dat mag nog net, haha. Ik was vanmorgen wel even in de stad om 10.00 uur toen het carillon het Wilhelmus speelde.

Agterbosch is oud-stadsdichter en anno 2020 Hengelo s Nachtburgemeester. Over het algemeen treedt ze dus in het donker voor het voetlicht. Dit keer wilde ze met vriendin en oud-AKI-klasgenote Erna ter Haar de stad in bij daglicht om deze bijzondere editie van Koningsdag voor het nageslacht vast te leggen en om de betrokkenen een hart onder de riem te steken: Ik zou vanmorgen eigenlijk om negen uur aftrappen bij Riekie Nijland van Lunchroom Nationaal. Ik wilde haar en nog zo n vijf andere cafébazen vragen naar hun gevoel bij deze Koningsdag en of ze nog vertrouwen hebben in een goede afloop van deze ellende. Ik had mijn collega-burgemeester Sander Schelberg willen vragen naar wat mooie woorden en de voorzitter van de Hengelose Oranje Vereniging Eddon Janssen had ik willen vragen hoe je de koning ook vanuit huis kunt eren en welke andere alternatieven er zijn om Koningsdag te vieren.

Het mag dan nu even niet kunnen, Agterbosch laat weten dat de interviews er hoe dan ook gaan komen. Met of zonder oranje tintje: Dit is uitstel, geen afstel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.