Hengelo

Ruim 50 procent Hengelose huishoudens binnen 10 jaar duurzaam

Hengelo wil over 10 jaar 67 GigaWattuur (GWh) duurzaam opwekken via zonnepanelen op daken, zonneparken en windmolens. Daarmee kunnen ongeveer 20.000 van de ruim 37.000 huishoudens gebruik maken van duurzame elektriciteit. Ook gaat de gemeente duurzame warmtebronnen inzetten om woningen en gebouwen te verwarmen.

Duurzaamheidswethouder Claudio Bruggink: âHet is een enorme opgave, maar afwachten is geen optie. 2030 lijkt nog ver weg, maar om de zaken goed te regelen, moeten we nu in actie komen. Na de zomervakantie starten we het gesprek met de samenleving, net als de meeste Twentse gemeenten. Ook de gemeenteraad krijgt daarin natuurlijk een rol.â

Hiermee draagt Hengelo bij aan de klimaatdoelstellingen van het Rijk. Twee weken geleden werd bekend dat Twente binnen 10 jaar de helft van het huidige elektriciteitsverbruik in de regio duurzaam kan opwekken. Dat staat in de concept Regionale Energie Strategie Twente (RES-Twente) die de Twentse gemeenten met provincie en Waterschap hebben gemaakt. Om dat te realiseren wil Twente de komende jaren 1.500 GWh elektriciteit opwekken uit zon en wind.

Zonnepanelen op daken

De gemeente Hengelo wil bijna de helft (32 GWh) duurzame zonne-energie opwekken via zonnepanelen op daken. Zoân 33 procent van de daken zijn vanwege de ligging en de constructie geschikt als zonnedak. In 2030 moet 20 procent van de daken gebruikt worden. De gemeente denkt dan voornamelijk aan bedrijfsdaken, daken van scholen en schuren en overkappingen van parkeerterreinen. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door daken van het eigen vastgoed te benutten, zoals het dak van het Twentebad en het stadhuis.

Zonneparken

Zoân 20 GWh moet worden opgewekt door de aanleg van 12,5 hectare aan zonneparken. De gemeente wil daarvoor eigen grond gebruiken die nu niet in gebruik is. In totaal zijn er 10 locaties onderzocht. Voor 4 locaties wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Daarnaast kan Hengelo meeliften met initiatieven van circa 12 hectare die al lopen.

Windenergie

Tenslotte moet 15 GWh worden gehaald uit windenergie. Twee windmolens van 3 MegaWatt moeten hiervoor zorgdragen. De ideale locatie van de windmolens moet nog uitgezocht worden.

Inspraak

In de komende periode gaat de gemeente Hengelo, in samenspraak met inwoners, grondeigenaren en andere betrokkenen, afwegen welke locaties in aanmerking komen voor de zonneparken en windmolens. De resultaten uit de omgevingsvisie Buitengebied worden gebruikt voor die gesprekken. Deelnemers aan die gesprekken gaven bijvoorbeeld aan dat ze willen dat eerst de daken vol worden gelegd met zonnepanelen, voor de gemeente naar zonneparken en windmolens kijkt. De deelnemers aan de gesprekken zien windmolens langs snelwegen en op industrieterreinen ook als een mogelijkheid. Voor locaties voor zonneparken is uit de gesprekken gebleken dat grond langs snelwegen en stadsranden met industrie en bedrijvigheid gewenste locaties zijn. Zonneparken mogen volgens de deelnemers aan de gesprekken voor de omgevingsvisie bij voorkeur niet ten koste gaan van landbouwgrond. Zowel bij zonneparken als bij windmolens hebben bewoners de voorkeur dat ze mee kunnen delen in de opbrengst

Wethouder Bruggink: âEen aantal raadsfracties heeft al aangegeven dat we in Hengelo moeten nadenken hoe we nóg meer energie kunnen opwekken in Hengelo, zodat Hengelo in 2050 echt energieneutraal is. De Hengeloërs gaan de komende maanden nog veel meer horen over deze plannen.â

Foto: Zbynek Burival / Unsplash

458362 zbynek burival 4 Nhqy Qe Er P8 unsplash
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.