Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Gerard Löbker geeft omgekomen Storkianen een gezicht

458881 stork 2020 08 29 004310

De 28 in de oorlog omgekomen werknemers van Stork staan vanaf nu met hun portret op het 73 jaar oude herdenkingsmonument. Elk jaar op 4 mei wordt er bij het monument aan de Fabrieksstraat een krans gelegd bij het monument met de 28 namen. Dat jaar worden voor het eerst ook de gezichten van de gevallenen getoond. Met dank aan Storkarchivaris Gerard Löbker.

Löbker zag hoe de opkomst bij de herdenking steeds minder werd. Om toch weer aandacht te krijgen voor de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Storkwerknemers heeft hij in het archief informatie over deze personen opgezocht. De foto s had ik zo boven water. Het was vooral lastig om de verhalen bij de personen te vinden. Hoe oud ze bijvoorbeeld waren of hoe ze zijn omgekomen. Volgens Löbker was het belangrijk dat de namen nu een gezicht kregen. Op die manier worden het mensen van vlees en bloed.

Op 4 mei zijn de gedenkpanelen onthuld door Löbker en Storkhistoricus Hans Morssinkhof. Tijdens de onthulling gaf Morssinkhof een toelichting. Meest bijzonder was zijn verhaal over de 16-jarige David van Gelder. David had nog een leven voor zich. Hij was net begonnen te werken bij Stork. In 1942 is hij opgepakt en afgevoerd naar Auschwitz. Daar is hij begin 1943 overleden. Zijn verhaal raakte me wel.
Foto: Still uit video
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.