Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Wethouder: €˜Duurzaamheidsambities Hengelo aan de voorzichtige kant €™

459215 bruggink 2020 08 29 004305 1

Claudio Bruggink vindt dat Hengelo best nog iets ambitieuzer mag zijn waar het de eind april gepresenteerde energiedoelstellingen betreft. Als wethouder duurzaamheid staat hij uiteraard achter de plannen om vanaf 2030 jaarlijks 67 GigaWattuur (GWh) op te wekken met hulp van zon en wind, maar als het ietsje meer wordt, zal hij daar niet rouwig om zijn.

Onze ambities zijn aan de voorzichtige kant , vertelt hij tussen de zonnepanelen op het dak van het nieuwe stadhuis, maar we moeten ook de bevolking meekrijgen. Na de zomer gaan we met de Hengeloërs in gesprek over onze plannen.

Die 67 GWh staat gelijk aan de energiebehoefte van 20.000 van de 37.000 Hengelose huishoudens. Het bedrijfsleven wordt hierbij niet meegeteld. Dat komt later; volgens Bruggink zal er in de periode 2030-2050 ook nog fiks geïnvesteerd moeten worden.
Het komende decennium gaat het om zonnepanelen op daken, om zonneparken en om windenergie. Windenergie ligt het meest gevoelig. Immers, er bestaat bij veel mensen weerstand tegen die hoge en soms luidruchtige molens. Ze leveren echter wel veruit de meeste energie op. Twee windmolens leveren evenveel energie dan 18 hectare aan zonnepark, namelijk 15 GWh.
Kijkend voorbij 2030 kan Bruggink zich voorstellen dat een derde en een vierde windmolen relatief eenvoudig gerealiseerd kunnen worden. Als er eenmaal een of twee langs de A35 of de A1 staan, is een derde en vierde molen in de nabijheid daarvan makkelijker te verkopen. Maar goed, eerst maar eens dít voorstel aan de Hengeloërs voorleggen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.