Hengelo

Helft Twentenaren beweegt en sport minder door corona

Ruim de helft van de Twentenaren beweegt en sport veel minder dan voor de coronacrisis. Bijna een kwart voelt zich eenzamer. Dat blijkt uit de eerste peiling in de periode van 17 tot 24 april van het landelijke corona-onderzoek van GGD Twente in samenwerking met het RIVM en de andere GGD'en.


459707 blijf in de benen 1 2
Vergeleken met de rest van Nederland ervaren Twentenaren door de coronacrisis minder vaak problemen op het gebied van mentale gezondheid. Maar ook in Twente voelen inwoners zich vaker angstiger (34%), somberder (24%), meer gestrest (29%) en eenzamer (23%) in vergelijking met de periode voor medio maart.

De leefstijl van Tukkers is vergelijkbaar met die van de gemiddelde Nederlander. Een klein deel van de bijna 2800 ondervraagden drinkt nu meer alcohol (10%) of eet minder gezond (14%). Ruim de helft sport en beweegt (veel) minder.

Karlijn Tijhuis, gezondheidsbevorderaar GGD Twente: âHet is juist extra goed om in deze tijd voldoende te bewegen. Op www.loketgezondleven.nl zijn veel tips te vinden om dichterbij of in huis te bewegen.â

De resultaten van dit onderzoek gebruikt de overheid voor het bepalen van het landelijk beleid. Ook krijgen de regionale overheden zicht op hoe het met hun inwoners gaat en wat de coronacrisis met hun inwoners doet. Regelmatig wordt een vragenlijst uitgezet om trends te kunnen volgen. De tweede peiling is rond 20 mei. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter het inzicht geeft in hoe het met mensen gaat.

Op ggdtwente.nl kunnen inwoners zich aanmelden voor het GGD panel en ze krijgen dan automatisch een uitnodiging om deel te nemen aan het volgende Corona-onderzoek.


Foto: 1Twente Hengelo / Radio Hengelo TV biedt elke werkdag vanaf half tien 's ochtends een online beweegprogramma voor ouderen aan via het eigen kanaal.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.