Hengelo

Onttrekkingsverbod voor water uit openbare vijvers

Het is verboden om na donderdag 28 mei nog water te onttrekken uit openbare vijvers in stedelijk gebied. Door de aanhoudende droogte en warmte staat de kwaliteit van het water in vijvers onder druk, vooral in stedelijk gebied. Omdat het voor de waterkwaliteit belangrijk is om het waterniveau in die vijvers zoveel mogelijk op peil te houden heeft het dagelijks bestuur van Waterschap Vechtstromen besloten dat op vrijdag 29 mei een verbod in werking treedt voor het onttrekken van oppervlaktewater uit openbare vijvers in stedelijk gebied.


460524 img 20180705 171411 1
Door de zachte winter en het recente warme weer is de watertemperatuur in vijvers opgelopen, laat een woordvoerder van het waterschap weten. âOmdat warmer water minder zuurstof bevat, is het zuurstofgehalte in die vijvers de afgelopen tijd juist afgenomen. De hoeveelheid zuurstof in een vijver is van groot belang voor de waterkwaliteit en voor waterorganismen zoals vissen. Als er water uit de vijvers wordt onttrokken, dan warmt het overgebleven water nog sneller op en daalt het zuurstofgehalte verder. Dit kan uiteindelijk leiden tot vissterfte, blauwalg en botulisme. Met het onttrekkingsverbod voor water uit openbare vijvers in stedelijk gebied gaan we dit tegen en dragen we bij aan de waterkwaliteit.â

Medewerkers van het waterschap zullen streng toezien op het naleven van het onttrekkingsverbod. Bij overtredingen wordt strafrechtelijk opgetreden. Op de kaarten-website van het waterschap staat een kaart met daarop de stedelijke gebieden waarbinnen geen water meer uit openbare vijvers onttrokken mag worden.

Als mensen dode vissen in vijvers zien, wordt gevraagd dit te melden bij het waterschap. Bij voorkeur telefonisch. Dan worden de kadavers zo snel mogelijk opgeruimd om verspreiding van ziektes te voorkomen.

Op de foto een Bornse vijver. Foto: Waterschap Vechtstromen
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.