Klimaat Hengelo

Dorstige bomen aan de Deldenerstraat krijgen waterberging via plastic kratjes

De tweede fase van de werkzaamheden aan de Deldenerstraat in Hengelo is in volle gang. Vandaag werden er waterbergingskratten aangelegd voor de nieuwe bomen. In de kratten wordt het regenwater van de omliggende daken opgeslagen.

De zwarte kunststoffen kratten worden in de grond gelegd. "We plaatsen een doek om de kratten heen. Een doek zodat het water omhoog kan stromen en een dichtdoek dat het water vasthoudt", zegt Bas van de Wiel, civiel ontwerper bij de gemeente Hengelo.

De daken van de omliggende huizen worden afgekoppeld. Het dakwater wordt dan via de regenpijp van het dak afgevoerd naar de waterbergingskratten van de bomen. Normaliter komt al het regenwater in het riool terecht. "Het schone dakwater willen we graag gebruiken voor de bomen". Ook is er een nieuwe buis aangelegd die het overtollige regenwater tijdelijk kan opvangen. "We willen in een later stadium het regenwater afvoeren naar de Berflobeek om het water in het natuurlijke systeem te houden. Dan hoeft het niet naar de waterzuivering afgevoerd te worden", aldus Van der Wiel.