Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eikenprocessierups laat zijn hinderlijke haren weer los

Mensen kunnen vanaf nu hinder ondervinden van de eikenprocessierups. De beestjes hebben weer brandhaartjes gekregen en contact daarmee kan vervelende klachten geven. Van ernstige jeuk en blaasjes op de huid tot ontstoken ogen. GGD Twente vraagt mensen alert te zijn op de nesten van de eikenprocessierups en zo klachten te voorkomen.

Wanda Krol, verpleegkundige bij GGD Twente, geeft een paar nuttige tips: "Belangrijk is om de nesten met rust te laten en de rupsen niet aan te raken. Het beste is om niet in contact te komen met de haren van de rups."

Maar dat kan lastig zijn wanneer loslatende haartjes of soms zelfs hele nesten gaan verwaaien. Krol: "Ga je naar een gebied waar de eikenprocessierups is? Bedek dan je hals, armen en benen en zet bijvoorbeeld een zonnebril op."

De meeste klachten gaan binnen twee weken vanzelf over. Wanda Krol: "Het is meestal niet nodig om naar de huisarts te gaan met klachten. Dat hoeft alleen bij erg pijnlijke ogen en benauwdheid. En hoe lastig het ook is; probeer bij jeuk niet te krabben. Een zalf met menthol, aloë vera of calendula helpt om de jeuk te verlichten. Deze kun je bij de drogist kopen".

De overlast start jaarlijks eind mei en duurt tot in oktober. In 2019 hadden veel mensen klachten van deze jeukende haren. De Twentse gemeenten bestrijden dit jaar nog intensiever dan de jaren ervoor. Met name in woonwijken, rond schoolpleinen en langs sportvelden.

icon_main_info_white_glyph

Meer informatie

Kijk voor informatie over de bestrijding van eikenprocessierups in Hengelo op www.hengelo.nl

Op www.ggdleefomgeving.nl staat meer informatie om klachten te voorkomen en te behandelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.