Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Over anderhalf jaar ja/ja-sticker in strijd tegen papierverspilling

461264 461211 HKEB9336 1 2020 08 29 004132 1

HENGELO - De gemeente Hengelo gaat over anderhalf jaar de ja/ja-sticker voor ongeadresseerd drukwerk invoeren. De regeling geldt alleen voor reclamefolders, niet voor huis-aan-huisbladen, zoals het Hengelo s Weekblad. Het college van B en W heeft dat deze week besloten. De nieuwe regeling wordt ingevoerd per 1 januari 2022. Vanaf die datum moeten Hengeloërs die nog reclamefolders willen ontvangen, daarvoor een speciale sticker op hun brievenbus plakken.

Marie-José Huis in t Veld nam vorig jaar het initiatief om over te gaan tot de introductie van deze sticker. Volgens het SP-raadslid verdwijnt een groot deel van het ongeadresseerde drukwerk nu nog ongelezen in de afvalbak. Doel van de nieuwe maatregel is die papierverspilling tegen te gaan en het milieu te ontzien.

Ze wilde de sticker graag zo snel mogelijk ingevoerd zien worden, maar het college liet weten dat de in de motie genoemde invoeringsdatum van 1 januari 2021 niet haalbaar is . Wij stellen een invoeringsdatum van 1 januari 2022 voor. Op deze wijze bieden wij de folderbranche een redelijke overgangstermijn. Deze periode kan tevens worden gebruikt voor een communicatietraject richting inwoners en de folderbranche. Tevens kan een afweging worden gemaakt over de toekomstige positie van de verenigingen binnen de inzameling van oud papier. Tot de beoogde invoerdatum van 1 januari 2022 blijven wij de huidige vergoedingensystematiek voor verenigingen hanteren , aldus het collegebesluit.

De gemeenteraad was vorig jaar sterk verdeeld over het voorstel. De motie van Huis in t Veld werd aangenomen met 19 stemmen voor en 17 tegen. In Tubantia laat Huis in t Veld weten dat ze het prima vindt dat de regeling niet geldt voor weekbladen. Volgens haar is een grote groep ouderen voor het gemeentelijke nieuws nog aangewezen op het Hengelo s Weekblad.

Mensen met een ja/ja-sticker geven vanaf 2022 aan dat ze zowel weekbladen als ongeadresseerde folders willen ontvangen, mensen met de bekende ja/nee-sticker krijgen wél de krant, maar niet de folders en mensen zonder sticker krijgen straks noch weekblad, noch ongeadresseerde folders in de bus.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.