Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Schouwburg en Metropool ontvangen forse bijdrage om corona te overleven

461719 metro 2020 08 29 004022 1

Poppodium Metropool en de Schouwburg hebben samen een ondersteuningsaanvraag ingediend voor circa 970.000 euro bij het Rijk. Provincie Overijssel en de gemeente hebben aangegeven bij te dragen in vorm van cofinanciering. Een bijdrage komt er zeker maar hoe groot het totale bedrag exact wordt, is binnenkort bekend. Het Rijk beschouwt Metropool en de Schouwburg als twee vitale culturele instellingen met regionale uitstraling in Hengelo. Daarom komen deze twee in aanmerking voor een forse Rijksbijdrage.

Als gevolg van de maatregelen die vanwege de coronacrisis getroffen zijn wordt de culturele sector zwaar geraakt. Tot eind mei waren vrijwel alle culturele instellingen dicht in Hengelo. Vanaf 1 juni mogen instellingen onder strenge voorwaarden open. De sluitingen, en ook straks de beperkte openstellingen, hebben een enorm negatief effect op de omzet van de instellingen.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een noodpakket van 300 miljoen euro voor culturele instellingen samengesteld. Daarbinnen heeft zij 48,5 miljoen beschikbaar gesteld voor een beperkte lijst van cruciale culturele instellingen in de regio. In Hengelo zijn dat de Schouwburg en Metropool.
Deze steun is onder voorbehoud van cofinanciering door de regio. Het college heeft hier mee ingestemd. Ook de provincie heeft besloten de rijksmaatregel samen met de betrokken gemeenten te cofinancieren. De verdeling per bijdrage: 50% Rijk, 25% gemeente en 25% provincie. Het bedrag voor cofinanciering vanuit Hengelo dient nog wel definitief vastgesteld te worden door de gemeenteraad.

Cultuurwethouder Bas van Wakeren is bijzonder blij met deze extra bijdrage: Cultuur is de smeerolie in onze samenleving en van groot economisch belang voor onze stad. De focus vanuit Rijk en provincie ligt op Schouwburg en Metropool. Maar we hebben natuurlijk meer in Hengelo. Ook daar gaat onze aandacht naar uit.

Raoul Boer van de Schouwburg Hengelo: Deze bijdrage is een enorme opsteker. Naar verwachting komt Schouwburg Hengelo hiermee de coronacrisis door. Mede dankzij deze steun zullen er vanaf 1 juli weer tal van voorstellingen en andere activiteiten in de schouwburg plaatsvinden. Waar mogelijk zal de schouwburg bovendien andere culturele en maatschappelijk initiatieven steunen en blijven steunen.

Ook Johan de Jong van Metropool Hengelo is erg blij: De financiële bijdrage is noodzakelijk om te kunnen overleven op het pad richting een post-corona situatie, waarvan de uitkomst nog hoog ontzeker is. Als bovenstedelijk poppodium stelt het ons in de gelegenheid om in de toekomst nog meer dé kernvoorziening te zijn, die vanuit verregaande samenwerkingen op wil treden als verbinder binnen de culturele sector in Hengelo.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.