Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

VIDEO | Claudio Bruggink: €˜Effect Special Olympics moet ook ná 2022 zichtbaar zijn €™

461925 Claudio 298x234 2 2020 08 29 004005 3

In Twente gaat van 10 tot en met 12 juni 2022 het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking gehouden worden; de Special Olympics Nationale Spelen. In elk van de veertien Twentse gemeenten vindt straks minimaal één sportevenement plaats. Dat werd maandag 15 juni bekendgemaakt. Die middag gaf Claudio Bruggink, wethouder sport in Hengelo, tekst en uitleg bij 1Twente Vandaag.

We waren samen met een regio uit Noord-Holland in de race voor de organisatie van dit tweejaarlijkse evenement en we zijn uiteraard erg blij dat de selectiecommissie ons bidbook als beste heeft beoordeeld , aldus een meer dan tevreden Bruggink.

Het idee om ons in te schrijven voor de organisatie van dit evenement komt van de veertien Twentse sportwethouders gezamenlijk. Sport is goed voor lijf en leden, maar voor mensen met een handicap geldt nog iets extra s: het geeft hen kracht en zelfvertrouwen. Daaraan hebben ze ook in de maatschappij iets.

Begin juni 2022 zullen zo n 2.500 jonge sporters met een verstandelijke beperking kunnen uitblinken in minimaal 20 sporten, die worden gehouden in alle 14 Twentse gemeenten. Een hoofdrol is er weggelegd voor Hengelo en Enschede: de openingsceremonie vindt plaats in het FBK-stadion en op de campus van de UT wordt een olympisch dorp uit de grond gestampt.

De Twentse gemeenten hebben veel gehad aan het bidbook waarmee de Achterhoek twee jaar geleden het evenement in de wacht sleepte. En aan hun evaluatie nadien. Aan de hand hiervan wist Twente nu een winnende uitnodiging te formuleren. Daarbij gesteund door bedrijfsleven, onderwijs en gezondheidssector.

Sporters doen in de aanloop naar het evenement mee aan voorrondes in het land. De beste atleten komen in juni 2022 naar Twente. Bruggink: En hopelijk gaat dan heel Twente erachter staan, door massaal naar de wedstrijden te komen kijken en de sporters aan te moedigen. Waar bij de gewone Olympische Spelen al geldt meedoen is belangrijker dan winnen geldt dat hier helemaal.

De Hengelose sportwethouder hoopt dat het evenement iets blijvends oplevert voor Twente: Er moet binnen reguliere sportverenigingen meer aandacht en draagvlak komen voor gehandicaptensport en faciliteiten moeten waar nodig worden verbeterd, zodat de drempel om te gaan sporten voor deze mensen nog lager wordt.

Het hele gesprek met Claudio Bruggink bij 1Twente Vandaag luisteren? Klik op de Soundcloud-link hieronder.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.