Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Waarbeek krijgt er tijdelijk een achtbaan bij

462023 martinhendriks 2020 08 29 003952

Kermisexploitanten hebben het moeilijk. Zolang er vanwege corona nog geen vergunningplichtige evenementen gehouden mogen worden, zijn kermissen niet mogelijk. Het is echter níet zo dat er helemaal niks kan op 'kermisgebied'. Zo heeft De Waarbeek de kermisattractie Gold Mine Express gehuurd van de Apeldoornse firma Hendriks-Hinzen. Vanaf woensdag 17 juni is de attractie toegankelijk.

Maandagavond begonnen de mensen van Hendriks-Hinzen aan de opbouw en dinsdag kort na de middag stond het gevaarte. Die middag werd er al getest door parkmascottes Twekky en Postbode Pelle. Voor het zover was, hadden verschillende liefhebbers van achtbanen uit Nederland én Duitsland al geïnformeerd naar de attractie. Volgens medewerker Maikel Rutgers, bij de kinderen beter bekend als Postbode Pelle, kunnen mensen niet wachten om plaats te nemen in één van de karretjes: Niet eens omdat ie zo spectaculair is, maar omdat ze simpelweg elke achtbaan een keer gedaan willen hebben.

Dinsdagmiddag was eigenaar Martin Hendriks in de studio van 1Twente in Enschede om de verhuizing van zijn kermisattractie naar De Waarbeek toe te lichten. Het is inderdaad gek dat we wél in een attractiepark kunnen staan, maar niet op een kermis. Want wat is het verschil? Ik ken directeur Kevin Moespot van De Waarbeek al langer en we hadden in het verleden al wel eens gesproken over samenwerking. Door corona raakte een en ander in een stroomversnelling.

Kevin Moespot: De grote winnaar is ons publiek. De ondernemer verdient er niet veel aan, voor ons levert het niets extra's op, behalve dan de extra bezoekers die het misschien trekt. We vonden echter dat we iets moesten doen, omdat twee attracties (Nautic Jet en de klimtoren, red.) vanwege de 1,5 metermaatregel niet open kunnen. Voor een attractie is het ook slecht om lang stil te staan. Hier is dus iedereen bij gebaat.

Vorige week donderdag was ook Martin Hendriks in Den Haag om te demonstreren tegen het overheidsbeleid ten aanzien van de kermisbranche. We willen gehoord worden. Regering, kom met een oplossing, kom met een steunfonds. Er zijn meer dan duizend kermisgezinnen, die nu in de kou blijven staan. We hebben afgelopen winter allemaal geïnvesteerd in onze attracties en nu zitten we noodgedwongen thuis en kunnen we onze investering niet terugverdienen. Op deze manier zullen velen van ons failliet gaan. Ja, ook attracties gaan letterlijk verloren. Want wat is zo n ding waard zonder kermissen. Verkopen? Niemand wil ze hebben.

Hendriks hoopt op actie vanuit Den Haag. We willen weer kunnen draaien en de meeste ondernemers hebben dringend geld nodig. Dat ik nu drie maanden op De Waarbeek kan staan, is slechts een pleister op de wonde. Hier kan ik niet van bestaan. Maar weet je, we willen ook niet thuis zitten en missen al die blije gezichten.

Naast de Gold Mine Express heeft Hendriks-Hinzen nóg een grote attractie, het grootste mobiele reuzenrad van Nederland. Vijftig meter hoog maar liefst. Die krijgt vanaf 1 juli een plekje op de Bossche Zomer, een festival op meerdere locaties in de buitenwijken van Den Bosch. Dat reuzenrad wordt ingericht als een draaiend restaurant, zodat het onder 'horeca' valt. Een slimmigheidje van mij? Och nee, de contacten met dat festival dateren ook al van voor corona. Maar Hendriks kan niet ontkennen dat het hem goed uitkomt, dat creatieve brein van hem.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.