Enschede

AUDIO | Aantal WW-uitkeringen stijgt harder dan de werkloosheid

Het klinkt als iets tegenstrijdigs, maar het aantal WW-uitkeringen stijgt harder dan het aantal werklozen. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor van Regio Twente. Senior beleidsadviseur arbeidsmarkt Paul Mollink van Regio Twente legt het uit.

Door de coronacrisis is het aantal WW-uitkeringen flink gestegen. Uniek is dat het aantal WW-uitkeringen harder stijgt dan het werkloosheidscijfer. âZover ik weet is dit niet eerder voorgekomenâ, zegt Mollink. Volgens Mollink heeft dit alles te maken met corona. âDoor de coronacrisis zien wij sinds maart een landelijke stijging van het aantal WW-uitkeringen.â Oorzaak van het hogere aantal WW-uitkeringen tegen over het werkloosheidscijfers komt door de deeltijd-WW. Door corona kan het zijn dat een werknemer minder ingezet kan worden. Om dit inkomstengat te overbruggen, kan iemand een deeltijd-WW aanvragen. Deze groep wordt dan ook niet opgenomen in het werkloosheidscijfer.

Ook het aantal online-vacatures blijft dalen, maar niet bij elke beroepsgroep: âDe zorg blijft redelijk overeind. Het is ook één van de grootste sectoren in Twente. Ook de bouw en de technische sector doen het nog goedâ. Volgens Mollink zitten de pijnpunten vooral in de horeca, cultuursector en in de dienstverlening, sectoren waar veel jongeren in werken. In april steeg het aantal WW-uitkeringen onder jongeren naar 57,6% ten opzichte van de maand er voor.

De economische perikelen van de coronacrisis zijn nog niet voorbij: âHet aantal WW-uitkeringen zal de komende tijd verder gaan stijgen. Ook het werkloosheidscijfer zal ook wel verder oplopenâ, aldus Mollink.

Foto: Pixabay
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.