Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Krimp noopt Primato en €˜Schaepman €™ tot fusie: Willemschool sluit deuren

Het katholiek onderwijs en het openbaar onderwijs in Hengelo komen vanaf 1 augustus onder één gezamenlijk bestuur. De Dr. Schaepmanstichting (katholiek onderwijs, circa 4.300 leerlingen) en de Stichting Scholengroep Primato (openbaar onderwijs, circa 1.300 leerlingen) gaan fuseren. Voor een aantal scholen heeft dit grote gevolgen. De Willemschool, de oudste school van Hengelo, wordt eind volgend schooljaar opgeheven en De Es zal per direct al geen Montessori-onderwijs meer aanbieden. Leerlingen die dat willen kunnen Montessori-onderwijs blijven volgen aan de Anninkschool, vanaf nu de enige Hengelose school die het gedachtegoed van Maria Montessori nog aanhangt. De rest blijft op De Es en krijgt na deze zomer al gezelschap van de onderbouw van De Hunenborg. De bovenbouw van De Hunenborg volgt het jaar erop naar deze locatie.

Bestuurder Peter Breur van de Schaepmanstiching over het sluiten van de Willemschool: Het team en de ouders zijn inmiddels ingelicht. Uiteraard vindt de meerderheid het erg jammer dat de school moet sluiten, maar toont wel begrip. We hebben met alle ouders persoonlijk contact gehad en hen gevraagd naar hun wensen. Mogelijk dat een aantal groepen in zijn geheel naar een andere school verhuist. Daar komt volgende week uitsluitsel over.

De belangrijkste reden voor deze fusie is de krimp. Waren er negen jaar geleden nog 7.807 basisschoolleerlingen, nu zijn er dat 6.545. Dit aantal blijft ook de komende jaren dalen. Over vier jaar zullen naar verwachting minder dan 5.600 leerlingen gebruik maken van het Hengelose basisonderwijs. Voor leraren en ondersteunend personeel heeft de fusie geen gevolgen, vertellen de bestuurders: Door natuurlijk verloop hoeven we de komende jaren geen mensen te ontslaan.

Met name voor Primato werd het steeds lastiger om het onderwijs op niveau te houden, legt bestuurder Herman Wevers uit: We kunnen steeds minder investeren in de toekomst, in ict en opleidingsmogelijkheden voor ons personeel. Daarom zijn we heel blij met deze vergaande vorm van samenwerking.

Wethouder Claudio Bruggink zag ook dat een fusie de enige uitweg uit de impasse was: Dit is nodig om modern en toekomstbestendig basisonderwijs te kunnen blijven aanbieden in Hengelo. Het aantal leerlingen neemt de komende jaren steeds verder af en delen van schoolgebouwen komen daardoor leeg te staan.

De nieuwe stichting gaat de komende jaren vier Integrale Kindcentra (IKC s) opzetten. Deze samenwerkingsscholen zijn Woolder Es (De Alfrinkschool (Schaepman) gaat samen met de Woolderschool (Primato)), Slangenbeek (De Telgenkamp (Schaepman) gaat samen met de Europaschool (Primato)), Wilderinkshoek (De Don Bosco (Schaepman) gaat samen met Dalton Hengelo-Zuid (Primato)) en Hasseler Es (De Schothorst (Schaepman) gaat samen met t Schöppert (Primato)). Hierbij blijven de huidige panden vooralsnog gewoon in gebruik. De Anninkschool en de Wilbertschool blijven zelfstandige openbare scholen. De overige scholen van de Dr. Schaepmanstichting blijven ook zelfstandig.

De komende maanden draagt de gefuseerde stichting nog de naam van Dr. Schaepman, maar rond de honderdste verjaardag van de Dr. Schaepmanstichting in december wordt een nieuwe naam gepresenteerd. Begin juli moet de gemeenteraad nog zijn fiat geven voor de samensmelting.

Stockfoto: Kuanish Reymbaev / Unsplash
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.