Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Raadsfracties geven groen licht voor financiële steun Metropool

462543 metropool 3 2020 08 29 003932 1

De gemeenteraad zal volgende week ongetwijfeld met het benodigde geld over de brug komen voor Poppodium Metropool, maar de raadsfracties lieten daar dinsdagavond vrijwel allemaal een kritische noot bij horen: waarom komt dit konijn nu plots uit de hoge hoed? Er is toch een Raad van Toezicht die eerder aan de bel kan trekken? Voor alle duidelijkheid: deze roep om geld staat los van corona .

Metropooldirecteur Johan de Jong: Het heeft voornamelijk te maken met het feit dat na tien jaar (het pand staat er sinds 2009, red.) het nodige aan theatertechniek vervangen moet worden. En dat kan niet voor de bedragen waarvoor destijds licht en geluid werden aangeschaft, omdat de nieuwe, vaak veel duurzamere alternatieven, meer geld kosten. Zo werken theaters anno 2020 met led-verlichting. De aanschafkosten daarvan zijn een stuk hoger.

Tijdens de Politieke Markt, waarin ook de Kadernota 2021-2024 aan bod kwam, kreeg De Jong spreektijd om zijn verhaal toe te lichten. Dat deed hij heel helder. Toch nam menig raadslid het woord déjà vu in de mond; had Schouwburg Hengelo, destijds nog Rabotheater Hengelo, enkele jaren geleden ook niet een gapend gat in de begroting? En moest er toen ook niet ineens publiek geld bij? De Jong zegt dat de vergelijking mank gaat: Bij ons zat dit er een keer aan te komen. Er is steeds contact geweest tussen de Raad van Toezicht en de gemeente Hengelo. Voor een aantal raadsleden is dit misschien een verrassing, maar dit lag allemaal in de lijn der verwachting, wil De Jong maar zeggen.

Bij Metropool gaat het nu om een eenmalige bijdrage voor de vervangingsinvesteringen in 2020 ter hoogte van 307.800 euro en een structurele verhoging van de subsidie van de gebouwgebonden lasten ter hoogte van 88.800 euro vanaf 2021. Die verhoging is nodig zodat we over tien jaar niet nog eens naar de raad moeten om om geld te vragen.

Hoe Metropool straks uit de coronacrisis komt is een heel andere vraag, maar De Jong rekent er gemakshalve op dat eind 2020 alles weer mogelijk is. In dat geval zal Metropool moeten kunnen overleven. Ik heb goede hoop dat dat gaat lukken dankzij de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) en de ondersteuning die we krijgen vanuit Rijk, provincie en gemeente.

Tijdens de Politieke Markt vergeleek De Jong het poppodium ten tijde van de overgang naar het nieuwe pand in 2009 met iemand die met een zomerjas de winter werd in gestuurd . Er was de eerste vier jaar een negatief eigen vermogen. Na 2014 ging het rap de goede kant op: na drie jaar stond het eigen vermogen op nul, in 2018 werd het failliete Atak onderdeel van Metropool en behoorde Metropool tot dé toppodia van Nederland. Vanaf toen werden we interessant voor de grote buitenlandse namen. We hadden echter nog geen weerstand opgebouwd. Met deze bijdrage en de jaarlijkse verhoging van de subsidie op de gebouwgebonden lasten komt die weerstand er wel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.