Klimaat Hengelo

Buurtbewoners Woolde komen met initiatieven voor meer groen in de wijk

De zon doet het asfalt smelten. Tussen de flats aan de Wessex staan twee kleine boompjes in de brandende zon, het ziet er troosteloos uit. Het is één van de plekken in de wijk het Woolde die op de nominatie staan om aangepakt te worden. De Gemeente Hengelo heeft met het project âVan Grijs naar Groenâ 75.000 euro vrijgemaakt om meer groen in de wijk te krijgen. Wijkbewoners mochten zelf initiatieven indienen. Via een verkiezing wordt er bepaald welk initiatief wordt uitgevoerd.

âVan grijs naar groen is een project waarbij wij als gemeente twee wijken per jaar vragen om initiatieven te ontplooien om meer groen in de wijken te krijgenâ, zegt wethouder Mariska ten Heuw. Het is de bedoeling dat alle wijken in Hengelo op dezelfde manier worden aangepakt. Via een verkiezing kunnen de wijkbewoners stemmen voor het beste initiatief. Dat wordt dan ook uitgewerkt. Volgens de wethouder is groen in de wijk goed voor de leefbaarheid: âAls je hier om je heen kijkt zie je veel steen en dat maakt een ongezellige indruk. Groen voegt beleving toe.â Veel bestrating levert ook allerlei problemen op. Bij zware regenval kan het water geen kant op, met als gevolg wateroverlast. Ook zorgt bestrating voor hittestress.

Wijkbewoners konden de afgelopen maanden eigen initiatieven indienen. Er is een vijftal initiatieven uitgekozen om mee te doen in de verkiezing, waaronder de grijze vlakte aan de Wessex. Marga Huiskes heeft samen met haar buren Ruud van der Keur, Gerry Bardel-Rikken en Carla Lansink een initiatief ingediend om het asfalt om te toveren tot een groene oase. Voor de bewoners van de naburige flat is de grijze massa al jaren een doorn in het oog: âBij de herdenking aan het Bevrijderslaantje kwamen wel eens veteranen en dan zagen ze dit. Het is echt geen gezichtâ, zegt Van der Keur. âWe zijn heel blij dat het project er isâ, zegt Huiskes. âAls we niet winnen dan gunnen wij het de anderen ook, want het zijn allemaal mooie initiatieven. En als we het niet worden, gaan we gewoon door met de gemeente, want er moet écht iets gebeuren hier.â

Een ander initiatief is iets verderop in de wijk. Aan de Nico Maasstraat, vlakbij de tennisbaan is het al heel wat groener dan aan de Wessex. Het grasveld ligt er na de plensbui van twee weken geleden weer fris bij. âHet is hier ook wel groen, maar tijdens de droge zomers is alles bruinâ, zegt Marian Rupert. Rupert heeft samen met buurtbewoners Gerrit Vervoorn en Henk Waaijman twee voorstellen ingediend. Bij de tennisbaan willen ze een wilde bloemenweide. âHet gras wordt twee keer per week gemaaid. Dat is teveelâ, zegt Rupert. Volgens de initiatiefnemer is het belangrijk om de natuur zijn werk te laten doen; zij noemen het zelf âintellectueel maaienâ. âZaai het grasveld in met een inheems mengsel met kaasjeskruid, teunisbloem, margrietjes en klaprozen. Dat is ook goed voor de insecten.â Vervoorn sluit zich daarbij aan: âDie insecten zijn ontzettend belangrijk, ook voor de naastliggende volkstuintjes.â

Welk initiatief daadwerkelijk wordt uitgevoerd wordt op zondag 9 juli bekendgemaakt. Er kan tot 5 juli gestemd worden. Bewoners van het Woolde kunnen via de website van de gemeente Hengelo hun stem uitbrengen. Klik hier om alle initiatieven te bekijken.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.