Enschede

Studenten ROC van Twente schrijven 1150 brieven naar eenzame ouderen

âVeel ouderen zijn eenzaam als gevolg van de coronamaatregelenâ, zag ook ROC van Twente-docente Kristel van Putten. Dat zat haar zo dwars dat ze besloot ouderen een hart onder de riem te steken. Kristel bedacht een schrijfopdracht voor haar mbo-studenten van de opleiding Sport en Bewegen. Inmiddels zijn al meer dan 1150 brieven geschreven en verspreid in Twente.

462954 roc
De schrijfopdracht is een mooi voorbeeld van één van de vele bijzondere verhalen die zijn te vinden op de website Vier het Vakmanschap van ROC van Twente. De site wordt woensdag 1 juli gelanceerd en biedt een online podium voor studenten, docenten en bedrijven en hun vakmanschap. Bovendien zijn er nog veel meer verhalen te vinden van bijzondere initiatieven die in crisistijd zijn ontstaan.

Kristel van Putten geeft les in Nederlands en Burgerschap bij ROC van Twente. Met de schrijfopdracht konden de twee vakken goed gecombineerd worden. In de brief stellen studenten zich kort voor en tonen ze interesse in de brieflezer door een aantal vragen te stellen, zoals: welke levensles zou u mij willen meegeven? En: wat wilde u worden op mijn leeftijd?

"Er zijn zoveel liefdevolle, geïnteresseerde en grappige brieven geschreven door onze studenten. Ze hebben echt veel moeite gedaan om een mooie brief te schrijven", vertelt de docente. Na haar pakte de één na de andere docent de opdracht op. Van Putten benaderde zorginstellingen met haar initiatief en die bleken enorm enthousiast. De brieven zijn voornamelijk bezorgd op locaties van Carintreggeland en TriviumMeulenbeltZorg.

Managementassistente Mirjam Nieuwenweg van Carintreggeland: âOuderen waren tot tranen toe geroerd.â Veel studenten ontvingen brieven of telefoontjes terug en sommigen hebben nog altijd warm contact met de ouderen die zij geschreven hebben. Ook voor de studenten zelf was de opdracht waardevol. Zij zagen en voelden de invloed van de maatregelen op deze doelgroep. âIk vond het fijn om zo wat steun te bieden aan de ouderen. Deze manier is simpel, maar uniek en behulpzaamâ, vertelt student Nour. âDe dame die ik een brief gestuurd had, schreef terug dat ze mijn brief met een glimlach gelezen heeft. Precies wat ik hoopte.â

Het doel is om de schrijfopdracht voort te zetten, ook ná corona, vertelt Kristel van Putten: âMet de brieven hebben we een golf van bewustwording, maatschappelijke betrokkenheid, saamhorigheid en positiviteit door Twente laten gaanâ, aldus Kristel.

Op de foto links Mirjam Nieuwenweg (Carintreggeland) en rechts Kristel van Putten (ROC van Twente)