Hengelo

Muziekcafé De Cactus tijdelijk verder in pand Twentse Bierbrouwerij

Erwin Kwakman van Muziekcafé De Cactus kan zân geluk niet op: hij mag tot 1 januari 2021 gebruik maken van de ruimte in Hazemeijer, waar tot voor kort de Twentse Bierbrouwerij gevestigd was. In zijn zaak aan de Pastoriestraat kon Kwakman tót corona uitbrak 110 mensen kwijt, maar in de anderhalvemetermaatschappij komt hij tot hooguit enkele tientallen bezoekers. In Hazemeijer kan hij die 110 mensen straks ook weer kwijt, maar dan zonder dat ze bij elkaar op schoot hoeven te zitten.

462999 kwakman
âIk ben vooral de gemeente Hengelo heel dankbaarâ, vertelt een opgeluchte Kwakman dinsdagmiddag, kort nadat de kogel door de kerk is. âIk was bang dat ik hiervoor een vergunning moest aanvragen, maar ik krijg nu een aantekening in mijn bestaande horecavergunning. Inderdaad, een soort van ontheffing. Tot 1 januari kan ik gebruik maken van deze prachtige ruimte.â

Het gaat om twee verdiepingen en een terras. Hij had in juli zijn vakantie gepland, maar moet nu hard aan het werk om op 1 augustus open te kunnen: âBehalve dat ik elke week van woensdag tot en met zondag open wil vanaf vier uur âs middags, met zoveel mogelijk live-muziek, wil ik rond het terras ook allerlei leuke dingen organiseren. Maar dan moet er eerst nog flink geklust worden.â

Vanaf 2008 brouwde Frank Hendriks van de Twentse Bierbrouwerij gerstenat in het oude ketelhuis van de voormalige fabriek van Hazemeijer. Sinds 2013 in combinatie met een eigen restaurant: het Twentse Bierbrouwerij Proeflokaal. Omdat Hendriks meer ruimet wilde, is hij in het najaar van 2018 verhuisd naar zalencentrum De Zegger, bij Thales aan de Haaksbergerstraat. Sindsdien stond de ruimte aan de Tuindorpstraat leeg.

Net geen twee jaar na die datum maakt Erwin Kwakman er nu dus een doorstart met De Cactus. Tot vrijdag 10 juli echter zijn er nog maar liefst negen (!) concerten bij te wonen bij De Cactus. Dat wil zeggen: 25 mensen kunnen er live bij zijn in het kleine kroegje, de rest kan het concert via de stream bijwonen.

Kwakman kan de ruimte bij Hazemeijer gebruiken tot 1 januari. Daarna wil pandeigenaar BOEi beginnen met de verbouwing, zodat Oyfo Kunst & Techniek zijn intrek kan nemen in de gebouwen. Oyfo is in 2017 ontstaan door een fusie van Techniekmuseum HEIM, Muziekschool Hengelo en Centrum voor Kunsteducatie CREA.

Woensdag 1 juli neemt 1Twente Hengelo / Radio Hengelo TV een kijkje op de nieuwe locatie van De Cactus. De video daarvan zal nog dezelfde avond online (website/Facebook) te zien zijn.