Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜Ik ben blij dat ik weer burgervader mag zijn €™

De verrassing was er wel af, maar het feestje was er niet minder om. Acht Hengeloërs, die eind april te horen hadden gekregen dat ze een lintje zouden krijgen, kregen dat kleinood vanmorgen alsnog opgespeld. Níet zoals gebruikelijk door de burgemeester, maar door de eigen partner of een ander familielid. Corona zorgde voor een uitgesteld feestje op anderhalve meter afstand.

Alleen Christien Velthuis-Rupert kon door ziekte niet aanwezig zijn in de stadhuishal. Wél van de partij waren Jeroen Vaanholt (Rode Kruis), Hilde Meijer (o.a. Protestantse kerk Hengelo, Noodfonds Hengelo en Luisterlijn), Anneke Kuipers (actief op vele vlakken in het culturele leven in Hengelo), Gerrit Welberg (Museum Hengelo, Onze-Lieve-Vrouwekerk), Aad Ruiter (Twents Symfonie Orkest Hengelo, bouwcommissie Thaborkerk en ontwikkelingshulp), oud-wethouder Jan Bron (o.a. Stichting Scoren in de Wijk FC Twente en Stichting Van Heekpark Monument 21e eeuw) en Jan en Ada Ketzer (promotor van het spel mahjong).

Deze laatste twee zijn extra bijzonder, aldus burgemeester Sander Schelberg: Vaak is de echtgenote of echtgenoot van de persoon die de onderscheiding krijgt ook heel belangrijk op de achtergrond. Hij of zij zou eigenlijk ook een lintje verdienen. Maar dat gebeurt alleen als die ander echt gelijkwaardig werk verricht. De een mag niet een beetje met de ander meelopen, zeg maar. Voor Jan en Ada Ketzer geldt dit zeker niet. Ze hebben mahjong in Hengelo en de wijde omgeving op de kaart gezet. En dat hebben ze echt samen gedaan.

Voor Jan Bron, die als enige van het gezelschap tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau wordt geslagen, had Schelberg ook nog wel een paar speciale woorden. Ze hebben immers jaren samen in het college van B en W gezeten. Toen Jan afscheid nam als wethouder had hij misschien stiekem al wel gehoopt op een lintje. Dat kwam er niet, maar de procedure was toen al wel in gang gezet. Des te leuker om hem afgelopen april alsnog te verrassen met deze onderscheiding. Die krijgt hij overigens niet omdat hij wethouder was, maar om al die dingen die hij vele decennia als vrijwilliger heeft gedaan.

Schelberg gaf toe dat hij dit soort bijeenkomsten wel gemist had de afgelopen maanden: Er zijn dagen dat je even geen zin hebt in bepaalde plichtplegingen die bij dit ambt horen, maar ik heb ze de afgelopen weken echt gemist. Concerten, openingen, de jaarlijkse veteranendag, ze gingen allemaal niet door of in sterk afgeslankte vorm. Ik was vanaf medio maart alleen nog maar crisismanager. Ik ben blij dat ik vandaag weer in mijn rol van burgervader kon kruipen.
Foto: Arjen Waanders / 1Twente Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.