Enschede

VIDEO: Lichtkunstwerk in stadskantoor: “Uniek in de wereld, dit bestaat nergens”

Hengelo is een bijzonder kunstwerk rijker. Wie al eens in de hal van het nieuwe stadskantoor is geweest, heeft âm vast al zien hangen de afgelopen maanden; het lichtkunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Peter Vink.

463365 I262000200 08 33 00 Still006
De installatie bestaat uit honderden ledlampjes die worden aangestuurd door piepkleine motoren. Het toont in totaal 74 beelden uit de geschiedenis van Hengelo. Branden deed het object nog niet. Vanwege de coronamaatrdegelen moest de opening worden uitgesteld, maar sinds vorige week is het lichtkunstwerk in bedrijf.

Onder toeziend oog van tientallen genodigden en een aantal gemeenteraadsleden werd afgeteld van 10 naar 1 door burgemeester Sander Schelberg en ging het lichtkunstwerk aan. Het object van metaal weegt zo'n 500 kilo en hangt met zware kabels aan stalen balken. Het heeft zelfs een WiFi-verbinding. Wie goed kijkt ziet een piepkleine netwerkantenne bovenop het kunstwerk.

âIk wilde echt een technisch hoogstandje maken,â zegt Vink in de de hal van het stadskantoor. Even kijkt hij met een trotse en tevreden blik naar boven waar zijn lichtkunstwerk hangt. âIk wilde een link maken met de historie van de technische industrie van Stork en Hazemeijer. Hier had je de knappe koppen."

Vink dook de geschiedenis van Hengelo in en las verschillende boeken om een goed beeld te krijgen van wat belangrijk is voor de stad en haar inwoners. Dat leverde 74 afbeeldingen op die worden gevormd door 736 lichtlijnen. Zo is de vlag van Hengelo te zien en zijn er elementen uit de lokale architectuur verwerkt, waaronder die van het station.

De Amsterdammer heeft echt een bijzonder luchtkunstwerk gecreëerd in Hengelo. âIk probeerde een beetje de ziel te pakken van deze stad.â Nooit eerder verwerkte hij zelf zoveel motortjes in één object. âIk ken geen enkel ander kunstwerk dat dit doet," zegt Vink. "Dit is uniek in de wereld. Dit bestaat nergens.â

Het lichtkunstwerk is te zien van 06:00 uur âs ochtends tot 00:00 âs avonds. Je hoeft het stadskantoor niet in. Na sluitingstijd is het object ook van buiten door de ramen te bewonderen.