Klimaat Hengelo

Initiatieven Wessex en Deldenerstraat winnaars project van Grijs naar Groen

Niet één maar twee winnaars voor de groene initiatieven van de wijk Woolde. De initiatieven 'Van asfalt naar groen' en 'In groene banen' hebben de meeste stemmen ontvangen. Tijdens de verkiezing konden bewoners van de wijk Woolde stemmen op zelf ingebrachte initiatieven. Het doel van het project is om bewoners mee te laten denken over meer groen in de wijk en minder bestrating. Donderdagmiddag maakte wethouder Mariska ten Heuw de winnaars bekend.

463742 Whats App Image 2020 07 09 at 192542

Begin dit jaar heeft de gemeente Hengelo wijkbewoners uit Woolde gevraagd of zij een stuk gemeentegrond wisten dat er nu kaal en grijs uitziet en of zij ideeën hadden over hoe dat veel groener en mooier zou kunnen worden. Uiteindelijk zijn er zes bewonersvoorstellen haalbaar en uitvoerbaar gebleken. In totaal is er 75.000 euro beschikbaar. De bewoners konden via DigiD hun stem uitbrengen. De initiatiefnemers maakten allen een video waarbij ze hun plan uitlegden.

In het stadhuis maakte wethouder Mariska ten Heuw de winnaars bekend. Marga Huiskes heeft met haar initiatief 'van asfalt naar groen' de meeste stemmen verworven. Haar plan is het grauwe stuk asfalt nabij de Wessex en Bevrijderslaantje om te toveren tot een groene oase. Huiskes is blij: 'Ik had het zo gehoopt dat we zouden winnen. We zijn erg blij', zegt Huiskes opgelucht. Huiskes heeft samen met haar buren van appartementencomplex De Paladijn flink campagne gevoerd. Het heeft geholpen want 88 van de 300 stemmen gingen naar het initiatief. Al jaren is het stuk asfalt een doorn in het oog van de bewoners. 'Op de video is ook wel te zien wat voor grauwe boel het is.' Nog dit jaar wordt de Wessex aangepakt.

Ook het plan van de nummer twee wordt gerealiseerd. Met het plan 'in groene banen' heeft Lucia den Ouden 59 stemmen gekregen. Haar plan is het maken van bloemlinten in de middenberm van de Deldenerstraat. In eerste instantie werd er maar één winnaar uitgekozen. Nadat de gemeente het eerste plan had doorgerekend bleek er nog genoeg budget over te zijn om het initiatief van Den Ouden ook uit te voeren. 'Het was een verassing dat mijn idee ook had gewonnen. Ik ben heel blij', zegt Den Ouden. "Van groen word je gewoon blij van, het is goed voor ons. Ook denk ik dat de bloemen een signaal geven dat je in een woonstad rijdt, waardoor mensen toch even bewust worden. Misschien draagt het zelfs bij aan de verkeersveiligheid."

Nu de wedstrijd in Woolde is afgelopen, is de volgende wijk al aan de beurt. Ook voor de wijken in Noord kunnen buurtbewoners ideeën indienen. Dit kan vanaf 13 juli tot en met 23 augustus. Dit kan via de website van de Gemeente Hengelo.