Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

VIDEO | €˜Kinderen helpen volwassenen buiten de kaders te denken €™

463792 baas baas 2020 08 29 003828 1

De gemeente Hengelo wil kinderen niet alleen laten meedenken over hoe Hengelo er uit zou moeten zien, maar ook echt een stem geven. Met een mooi woord heet dat kind-inclusie . Een video die dat onomwonden duidelijk maakt, werd vrijdagmorgen gepresenteerd op het stadhuis en is nu te zien op hengelo.nl. In de film vertellen Hengelose kinderen hoe ze omgingen met de beperkingen en de uitdagingen én met de kansen die corona hen bood. Volgens burgemeester Sander Schelberg zullen er de komende tijd meer van zulke video s volgen. Steeds over een ander onderwerp, maar wel allemaal onderwerpen die júist kinderen aangaan. Het project draagt de naam Baas-boven-Baas. Ook via een speciale Baas-boven-Baas-app hebben jongeren hun ideeën doorgegeven.

Sander Schelberg: Toen premier Mark Rutte een paar maanden geleden in een van z n eerste persconferenties de kinderen persoonlijk aansprak op hun verantwoordelijkheden sprak mij dat enorm aan. Kinderen hebben de toekomst, maar hebben géén stem. Terwijl ze goede ideeën genoeg hebben. Ze helpen volwassenen buiten de kaders te denken. Dat hebben we soms nodig.

Voor de burgemeester is het dus heel logisch kinderen te betrekken bij het maken van beleid. In zijn vorige gemeente liet Schelberg kinderen al vergaderen als raadsleden en mochten ze beslissen over de verdeling van duizenden euro s voor projecten die ze zelf aandroegen én verdedigden.
De vijf minuten durende video wordt nog deze week opgestuurd naar Mark Rutte, met het verzoek om er op te reageren. De minister-president ziet in de video kinderen op verschillende plekken in Hengelo hun mening geven over bijvoorbeeld thuisonderwijs en het even niet kunnen spelen met vriendjes. Pamela van Geldrop, communicatiemedewerker van de gemeente Hengelo, en haar crew zijn daarbij aanwezig op het trainingscomplex van FC Twente, bij het C.T. Stork College, op het skatepark bij het station en bij de Titus Brandsmaschool in het centrum.
Pamela - onze Chantal Janzen , aldus de burgemeester - sprak onder meer met Kees Kamans (foto), die voetbalt bij Jong FC Twente. Door corona viel een droom van hem in duigen: We zouden met FC Twente in Turkije, in Izmir om de Izmir Cup spelen. Ik was zó blij, het was een droom. Spelen tegen de mooiste clubs van de wereld, zoals Manchester United ¦ Maar ja, ging niet door!
Maar corona had ook positieve kanten voor de jeugd: Ik vond het eigenlijk wel gezellig dat iedereen thuis was. En je kon iets langer in bed blijven liggen s morgens. Tot slot geven de kinderen Mark Rutte tips. Een jongen verzucht: Ga naar de kapper. Asjeblieft! Volgens de meeste kinderen had Rutte geen tips nodig: Hij doet het heel goed volgens mij.
De gemeente Hengelo heeft de door Prinses Laurentien opgerichte Missing Chapter Foundation gevraagd de ambtenaren en de bestuurders te begeleiden bij de inpassing van kind-inclusie in de organisatie. Het gaat dan puur om het faciliteren, verduidelijkt Schelberg: Want de jeugd moet het straks zelf gaan doen."

Op 4 september wordt er in het stadhuis een Baas-boven-Baas-ontbijt verzorgd. Dan koppelt de burgemeester terug aan de jeugd wat er met hun reacties en tips is gedaan. En misschien heeft Mark Rutte dan ook nog wel een videoboodschap voor hen..?
Dit najaar wordt het vervolg van Baas-boven-Baas gewijd aan het klimaat.
Foto: still uit video Baas-boven-Baas
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.