Enschede

Fikse facelift Bataafse Kamp: ruim veertig woningen en nieuw stadspark

Hengelo wordt weer een beetje mooier, als we de plannen van Bataafse+ mogen geloven. Deze ontwikkelcombinatie, bestaande uit HK2 BV en Nijhuis Bouw BV, gaat het gebouw van de voormalige school in het Hengelose centrum omtoveren tot een complex van ruim veertig woningen en het park dat er voor ligt voor zoân 1 miljoen euro restylen. Wethouder Gerard Gerrits, Hans Kloosterman van HK2 en Wout Haasjes van Nijhuis Bouw maakten de plannen vrijdag openbaar.

Ruim een jaar geleden al kwam Bataafse+ (HK2 BV en Nijhuis Bouw BV) als winnaar uit de bus bij de verkoopprocedure van het gebouw Bataafse Kamp. B en W heeft nu formeel ingestemd met de verkoop en herontwikkeling van het pand en het park. Besloten is ook om gelijktijdig het riool in de omliggende straten (Bataafse Kamp, Drienerstraat en De Wetstraat) te vervangen. Daarbij wordt, zoals overal in Hengelo, gekozen voor afkoppeling; het schone regenwater komt niet op het vuilwaterriool, maar wordt apart afgevoerd. Dat gebeurt overigens alleen bij extreme buien. Regenwater kan in principe worden opgevangen in de vijver, die volledig vernieuwd wordt, en de nieuwe wadiâs langs de Enschedesestraat.

Overigens moet de nieuwe vijver straks een constant waterniveau hebben, omdat het waterorgel dat vijf jaar geleden moest vertrekken bij het FBK-Stadion, hier zijn plek gaat krijgen. De stichting en de gemeente Hengelo zijn in gesprek over de verplaatsing en wethouder Gerrits verwacht hier na de zomer goed nieuws over te kunnen brengen.
Hans Kloosterman is niet bang dat de woningen straks niet verkocht zullen worden: âHaha, nee. Er is nu al ontzettend veel interesse. Er waren tot vandaag al 550 inschrijvingen voor de ruim veertig woningen. We moeten nog gaan bedenken hoe we alle potentiële kopers gelijke kansen geven.â In het middendeel komen gelijkvloerse appartementen, in de twee zijbeuken komen woningen van maar liefst vier bouwlagen. Wethouder Gerrits wil graag een misverstand uit de wereld helpen: âHet wordt geen complex waar alleen ouderen zich thuis zullen voelen. De woningen in de zijbeuken zijn enorm groot en juist erg geschikt voor gezinnen, die graag dichtbij de stad willen wonen.â
Aan de kant van de Drienerstraat krijgt de nu nog wat vormeloze achterkant ook een nieuw gezicht, al was het maar vanwege de doorgang die er komt naar het park. De fietsenstalling van de Titus Brandsmaschool wordt verplaatst van de kant van de Bataafse Kamp naar de schoolzijde en de weg wordt ter plekke versmald, om zo het autoverkeer af te remmen.
Voorwaarde bij de verkoop was dat de ontwikkelaar het park opnieuw zou inrichten. De gemeente en de provincie steken hier samen 4 ton in en de bouwcombinatie iets meer dan 5 ton. Kloosterman: âHet park moet tegelijk de voortuin van de bewoners worden, maar ook toegankelijk blijven voor de Hengeloërs. Het wordt zo ontworpen dat het één geheel gaat vormen met het Prins Bernhardplantsoen. Het grasveld aan de kant van de Wolter Ten Catestraat wordt geschikt gemaakt voor kleinschalige evenementen zoals de intocht van de avondvierdaagse.â De befaamde landschapsarchitect Niek Roozen tekent voor het ontwerp.

De prijzen van de woningen worden dit najaar bekendgemaakt. De verkoop begint eind dit jaar. Tegen die tijd moet het park zijn opgeleverd, zodat kopers weten hoe hun âvoortuinâ er uit zal zien. De verbouwing begint over ongeveer een jaar. De bewoners moeten voor kerst 2022 in hun huis kunnen zitten.