Hengelo

Nieuw plein aantrekkelijk voor spelende kinderen en feestgangers

Het Burgemeester Jansenplein is van een saaie en rommelige parkeerplaats veranderd in een aantrekkelijk evenementenplein met mooie fonteinen. Liefst 52 grote en kleine âspuitgastjesâ zorgen op warme zomerdagen voor verkoeling en trekken ongetwijfeld als een magneet aan kinderen. In het donker kunnen de fonteinen met eindeloos veel kleuren worden aangelicht. âAls FC Twente ooit nog weer kampioen wordt, dan kunnen we alles hier rood laten kleurenâ, lacht projectleider Peter Altena donderdagmorgen bij de oplevering.

Het water is van drinkwaterkwaliteit. Er is een 14 meter diepe bron onder het plein geslagen, die de fontein van water voorziet. Het water wordt continu gezuiverd; algen en legionella krijgen er geen kans. Er is in totaal 8 kuub water nodig voor alle fonteinen. Om het water te transporteren ligt er maar liefst een kilometer aan leidingen onder het plein.

Het plein zelf heeft nu dezelfde uitstraling als de Enschedesestraat, met onder meer warmrode klinkers en goten van cortenstaal in het wegdek. In de openbare ruimte rondom het stadhuis komt veel groen. Het plein zelf is geschikt voor allerlei Hengelose evenementen. Daar is met aansluitingen voor elektra en de heringerichte openbare ruimte rekening mee gehouden.

Tegelijkertijd is de verlichting van het stadhuis en de Lambertusbasiliek gemoderniseerd en er is een nieuwe, tijdelijke parkeerplaats voor circa 110 autoâs op de Kloosterhof aangelegd. Deze parkeerplaatsen moeten het verlies aan parkeerplekken op het Burgemeester Jansenplein compenseren.

De herinrichting vergde een investering van 3,7 miljoen euro. De fonteininstallatie kostte 500.000 euro. De uitgaven zijn binnen budget gebleven.
Foto: Gemeente Hengelo