Hengelo

5G-netwerk vanaf nu ook beschikbaar in Hengelo

Het landelijke 5G-netwerken van T-Mobile en KPN zijn vanaf vandaag ook in Hengelo beschikbaar. Het supersnelle internet wordt binnen een aantal dagen beschikbaar voor bepaalde T-Mobile en KPN klanten.


Sinds eind 2020 wordt het hele land gedekt door 5G-masten, alleen waren deze nog niet geactiveerd. Ook in Hengelo staan de eerste 5G-masten al opgesteld. Voor 5G zijn er meer masten nodig dan bij het 4G-netwerk. Volgens T-Mobile is het mogelijk om meer toepassingen aan te sluiten op het netwerk.

Toch zit niet iedereen te wachten op het 5G-netwerk. Tegenstanders vinden dat er nog te weinig bekend is over de mogelijke gezondheidsrisicoâs van ultrasnelle netwerk. Zij vinden dat de elektromagnetische straling een gevaar is voor mens en dier. Het RIVM en Agentschap Telecom hebben onderzoek gedaan naar de effecten van 5G. Volgens hen blijft de blootstelling aan elektromagnetische straling lager dan de EU-eisen.

Wat is 5G?
5G staat voor de vijfde generatie draadloos internet. Het is een verzamelnaam van allerlei nieuwe technieken op het gebied van mobiele data. Mobiele data wordt via radiogolven gestuurd. Een FM-radio zit bijvoorbeeld op een lange golf, die van ver data kan overbrengen. Voor 4G wordt er gebruik gemaakt van een hogere frequentie waardoor er meer informatie kan worden verzonden. Komende tijd zal de 5G in Nederland nog van beperkte sterkte zijn. De snelheid is vergelijkbaar met het 4G-netwerk. Het huidige 4G-netwerk raakt te vol, hierdoor gaat 5G gebruik maken van een hogere frequentie. Het 5G-net gaat uiteindelijk over op de hogere 3,5 gigahertz frequentie, maar dit kan pas later worden gebruikt, want een afluisterstation van Defensie opereert op dezelfde frequentie.

Foto: Pixabay