Enschede

AUDIO | Coronamelder: “Dit is de grote finale”

De CoronaMelder. Zo heet-ie. Na de gebruikerstest van een paar weken geleden, wordt hij nu twee weken in de praktijk getest. Privacy is maximaal gewaarborgd, stelde privacywaakhond en mede-ontwikkelaar Brenno de Winter maandagmiddag in de nieuwsshow 1Twente Vandaag.

466298 466225 HKEB0940
Privacy gewaarborgd, voor zover dat kan. De Winter: âWe hebben alles eraan gedaan om het onmogelijk te maken te achterhalen van wie een melding afkomstig is.â De app doet niets meer dan waarvoor hij is ontwikkeld: een melding geven op het moment dat er een verhoogd risico op corona bestaat.â

Krijg je zoân melding, dan is dat een signaal om je te laten testen. In veel gevallen ben je dan ziekteverschijnselen voor en bij een snelle behandeling is de kans op ernstige schade kleiner. âBovendien kun je bij een melding rekening houden met de plekken waar je wel of niet heen gaatâ, aldus De Winter. âWas je net op weg naar je ouders in een verzorgingshuis, bijvoorbeeld, dan kun je dat maar beter even niet doen.â

De techniek achter die meldingen is bluetooth, de beveiliging zit âm in voortdurend wisselende codes die de telefoon uitzendt. En in de muren die Apple en Google standaard hebben opgetrokken. âDie vertrouwen geen enkele overheid en wij maken gebruik van de systemen die zij standaard rond al hun apps hebben gebouwdâ, stelde De Winter in een eerder telefoongesprek.

De volgende veiligheidslaag is in de app zelf ingebouwd. Is hij geïnstalleerd op een telefoon, dan zendt de telefoon een complexe code van miljarden cijfers uit, die om de tien à twintig minuten verandert. Andere telefoons met de app doen hetzelfde. Op het moment dat een gebruiker positief wordt getest op corona kan hij een code doorgeven aan de GGD - ook weer versleuteld en niet herleidbaar tot een persoon. De GGD laadt die code in de computer, die vervolgens berekent met wie er in de afgelopen veertien dagen minstens tien minuten - of langer - contact is geweest en meldingen uitstuurt.

Na de melding geeft de app nog wel aan hoe en waar je je kunt laten testen, maar verder is het aan de gebruiker. Gebruik van de app, de beslissing of je je wel of niet laat testen, de beslissing om een eventuele positieve test in een code door te geven aan de GGD - het is vrijwillig.

Tijdens de persconferentie over de start van deze praktijktest maandag werd vijf tot tien procent van de bevolking genoemd als minimaal percentage dat nodig is voor een echt effect. In de komende twee weken wordt de app in Twente, IJsselland, Drenthe en een flink deel van Gelderland in de praktijk getest. Een belangrijke reden om dat in deze regioâs te doen, is de aansluiting op vergelijkbare apps die in het buitenland worden gebruikt of ontwikkeld. Het virus trekt zich weinig aan van landsgrenzen en om die reden is het grensgebied een interessant testgebied.

Er is nog wel een probleem met telefoons van voor 2016: daarop werkt de app niet. Een nieuwe telefoon kopen hoeft niet: een update kan het probleem al oplossen.
CoronaMelder is te downloaden in de Appstore en in Googleplay, waar hij, zo meldde De Winter in 1Twente Vandaag, inmiddels in de top drie van meest populaire apps prijkt.

Hieronder vind je het gesprek met Brenno de Winter in 1Twente Vandaag.

Beeld: Ernst Bergboer, ©1Twente