Enschede

VIDEO | Deze vijf Twentse vrienden brachten 11 dagen door in de jungle

Elf dagen werden ze aan hun lot overgelaten op de Fiji-eilanden. Regen, zon en duisternis waren de dagelijkse begeleiders van de vijf checkpointhunters uit Losser. Met alleen een kaart en een kompas doorkruisten ze afgelopen september 671 kilometers aan jungle, oceanen en bergen. Want ze deden mee aan The Worldâs Toughest Race, beter bekend als de Eco Challenge.

466497 466420 Eco Challenge
The Worldâs Toughest Race is een adventurerace waarvoor een route wordt uitgezet met vijf checkpoints. Deelnemers moeten deze checkpoints met kaart en kompas vinden. Hiervoor krijgen in totaal 66 teams vanuit de hele wereld 11 dagen en nachten de tijd. Voor elke checkpoint kregen de âhuntersâ een medaille. âDe race bestond uit verschillende onderdelen, met als naam bijvoorbeeld ocean, highland, jungle of riverâ, laat teamlid Tom Oude Nijhuis weten. Samen met zijn kompaan Wouter Neven en de vijf behaalde medailles zat hij woensdag 19 augustus in de studio van 1Twente.

Om zich op het race voor te bereiden, heeft het team uit Losser een jaar getraind. âJe moet hardlopen, zwemmen, zeilen, mountainbiken en klimmenâ, vat Neven samen. âEn dat doe je niet zomaar, want we hebben hier natuurlijk geen jungle.â Daarom heeft het team op de Jungle Warfare Course van Defensie getraind.

En die voorbereiding had het team ook wel nodig. âWe hadden bijvoorbeeld een etappe van zoân dertig kilometer. We dachten dat we dit zomaar even konden lopenâ, kan Neven het zich herinneren. âNa een paar kilometer kwamen we de jungle in. Uiteindelijk moesten we met de mountainbikes 14 uur op onze nek door de jungle sjouwen.â

Naast de modder die continu aan alle spullen hangt, waren ook de kleren van het team continu nat. âEen paar dagen hou je dat wel vol, maar op een gegeven moment wordt je huid wel zacht en dan laat de huid losâ, aldus Oude Nijhuis. âDat gebeurde bij mij en dan maak je je wel zorgen over of je nog wel verder kunt lopen.â

Gelukkig hebben alle vijf strijders de finish gezond en wel bereikt. Of ze het ook gehaald hebben? âDan moeten jullie maar alle afleveringen op Amazon bekijkenâ, laat Oude Nijhuis met een glimlach weten. Het grote e-commercebedrijf begeleidde Eco Challenge en zendt de komende tijd alle afleveringen uit.

Bekijk het volledige interview hieronder terug.

Foto: Amazon Prime, World's Toughest Race