Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Spreekuur CoronaMelder in bieb: €˜Zoiets doe je snel of je doet het niet €™

466517 thumbnail A031 08211201 C458mov12 01 24 03 Still002 2020 08 29 003657 1

Het liep nog niet bepaald storm donderdagmorgen in de bieb, bij de aftrap van het spreekuur over de app CoronaMelder. Niet zo gek ook, als je bedenkt dat ze het deze week bedacht hebben en in een paar dagen hebben gerealiseerd. Zoiets doe je snel of je doet het niet , vertelt woordvoerder Peter Bonekamp. Bibliotheek Hengelo is de eerste bieb met zo n spreekuur in Twente.

Een enkeling schuift deze eerste ochtend aan bij biebmedewerker Wadie Giorgios. Hij kijkt of telefoons geschikt zijn voor de app, helpt mensen bij de installatie ervan en beantwoordt vragen over het gebruik van de app. De eerste bezoeker van het spreekuur heeft een telefoon die te oud is. Dan houdt het op. Giorgios: De enige oplossing is dan een nieuwe telefoon kopen. Dat hebben de meeste mensen er natuurlijk niet voor over.

Biebwoordvoerder Peter Bonekamp vindt het fijn deze service zo snel al te kunnen bieden: Zoiets doe je snel of je doet het niet, vinden wij. Hier kun je over twee weken niet meer mee aan komen. Dat het op de eerste dag nog rustig is, is niet zo vreemd, omdat we gisteren pas de persberichten hebben verspreid. Hij verwacht dat het de komende dagen drukker zal worden.

CoronaMelder is een app die door de overheid is gebouwd om bij te dragen aan het bestrijden en beheersen van het coronavirus. De app vormt een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek door de GGD door het afgeven van meldingen als gebruikers een verhoogde kans hebben om besmet te zijn.

De mensen die tussen de boeken staan te snuffelen hadden nog niet gehoord van het spreekuur, maar vinden het een prima idee: Ik weet niet of ik de app zo snel zou downloaden , laat een bezoekster desgevraagd weten. Voegt het echt iets toe? En: Ze zeggen dat het veilig is, maar voor mijn gevoel geef ik toch een stukje privacy weg.

Ze laat nog wel weten dat, mócht ze de app gaan gebruiken, dat ze dat dan ook met volle overtuiging zal doen: Jazeker. En als ik dan een melding krijg, dat ik in de buurt ben geweest van iemand die besmet is, dat ik natuurlijk in quarantaine ga. Je moet er toch niet aan denken dat ik iemand anders ga besmetten, omdat ik te eigenwijs ben? Nee, hoor!

De CoronaMelder is sinds maandag 17 augustus beschikbaar. Als proef eerst in Overijssel en Drenthe. De landelijke invoering van de app is op 1 september. De komende CoronaMelder spreekuren zijn op vrijdag 21 augustus van 13.30 tot 15.30 uur, maandag 24 augustus van 10.00 tot 12.00 uur en dinsdag 25 augustus van 13.30 tot 15.30 uur. De locatie is het Ontwikkelplein op de 2e etage in Bibliotheek Hengelo Stad.

Foto:
Rechts medewerker Wadie Giorgios, die uitleg geeft aan een bezoekster van het spreekuur. Foto: 1Twente Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.