Enschede

VIDEO | Veiligheidsregio: heel goed hoe ondernemers zich gedragen, maar blijf voorzichtig

De wekelijkse vergadering van de Veiligheidsregio Twente had positief en negatief nieuws. De supermarkt in Deurningen mag weer open en Sander Schelberg, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio, is blij met hoe de ondernemers in de regio zich gedragen. âMaar we zien dat de cijfers weer stijgen. Dit moeten we voorkomenâ, aldus Schelberg.

466546 schelberg
Laura Ratering| 1Twente

Overal in de regio stijgen de cijfers. Onder andere ook in Oldenzaal. In een café raakten daar onlangs een aantal mensen besmet. âWe hebben het vermoeden dat mensen de besmetting ergens in Spanje hebben opgelopen en dat ze zonder klachten naar het café zijn gegaan. Zo ontstaat een clusterâ, vat Schelberg de situatie nogmaals samen. âMaar de ondernemer heeft perfect gereageerd door zijn café te sluiten.â

Goed gedragVolgens de voorzitter is dit een goed voorbeeld van hoe ondernemers moeten reageren. Over het algemeen gebeurt dat al. âComplimenten voor het feit dat het zo vaak zo goed gaatâ, laat Schelberg weten. Zeker in deze tijd is zoân gedrag heel belangrijk. Dat bevestigt ook Schelberg.

Want de besmettingen lopen op. Vijftig zijn het deze week. Vooral jongeren raken besmet. Donderdagmiddag maakte de GGD bekend dat er 760 aanvragen voor een coronatest binnen zijn gekomen. Met name jongeren laten zich testen zonder dat ze klachten hebben. âDat is natuurlijk niet de bedoeling, want daarmee creëer je schijnveiligheidâ, maakt Erik Maarsingh van de GGD duidelijk. Goed gedrag is daarom niet alleen in de horeca nodig.

âWe doen het met zân allen. Voor de volksgezondheidâ, aldus Schelberg. âLaten we daarom nu extra voorzichtig zijn, zodat we de curve laag kunnen houden. Want juist nu weten we meer dan in maart en kunnen we een tweede lockdown voorkomen. We zijn allemaal corona-moe. Ik ben corona-moe. Maar dit is nu de situatie waarin we met zân allen zitten.â
Foto: 1Twente