Enschede

Het aangrijpende verhaal vam Maria van Aelst verteld in Prins Bernhardplantsoen

Schrijfster Anneloes Timmerije komt op zaterdag 29 augustus om 17.00 uur naar het Prins Bernhardplantsoen in Hengelo met een solovoorstelling over haar laatste boek âDe mannen van Mariaâ. Centraal staan de lotgevallen van Maria van Aelst, die haar eigen weg koos in de mannenwereld van de VOC. Ze behoorde in de 17e eeuw tot de honderd rijksten van de Republiek.

466818 thumbnail Timmerije Anneloes c Esther Hessing RV 1
De in Hengelo Gelderland geboren Timmerije deed uitgebreid onderzoek naar deze intrigerende vrouw, die in 1625 door haar ouders als zogeheten 'baarmoeder' naar de Oost werd gestuurd. Batavia, in 1625 een stinkende puinhoop, heeft meisjes nodig. Nette Hollandse meisjes om Hollandse kinderen te baren. Maria wordt uitgehuwelijkt, maar anderhalf jaar later is ze al weduwe.

In Batavia valt ze op door wie ze is en wat ze doet. Ook bij Antonio van Diemen, de latere gouverneur-generaal van Oost-Indië. Maria, pas tweeëntwintig jaar, heeft dan net haar tweede man begraven. En ze is rijk. Want in plaats van te zuchten onder de natte hitte, gaat ze handelen. Ze doet het, dwars tegen alle verboden in, om het wachten op een kind te verzachten. En omdat ze het wil.

In De mannen van Maria vertelt Anneloes Timmerije het verhaal van een vrouw die in een bikkelhard tijdperk zag wat haar mogelijkheden waren, haar eigen weg koos en deed wat geen enkele vrouw voor haar had gedaan.

Het resultaat is de historische roman âDe mannen van Mariaâ, die de basis vormt voor het optreden in het Prins Bernhardplantsoen. Na haar monoloog vertelt Timmerije hoe ze op Maria stuitte en hoe het boek tot stand is gekomen. Voor het publiek is er gelegenheid om vragen te stellen.

âOntmoeting in het parkâ is een initiatief van de stichting Hengelo Leest en literair agent/impresario Dorine Holman (organisator van Lutterzand Literair), in samenwerking met paviljoen De Ontmoeting. De eerste editie in juni, met schrijver Jaap Scholten, trok ruim 150 bezoekers.
De voorstelling van Annneloes Timmerije begint op zaterdag 29 augustus om 17 uur onder het gebladerte van de bomen van het Prins Bernhardplantsoen. Entree: 8 euro (inclusief een drankje naar keuze). Betalen (bij voorkeur contant) kan bij de entree van het terras, waar de RIVM-richtlijnen voor terrasbeleid worden aangehouden. Graag vooraf opgeven via info@hengeloleest.nl. Bij regenachtig weer zijn de zitplaatsen overdekt. Na afloop is er gelegenheid het boek te kopen en te laten signeren door de auteur.
Foto: Esther Hessing