Wegens Omstandigheden Geopend

“Wegens omstandigheden geopend”: Van Veldhuizen krijgt het eerste exemplaar

Enschede telt tientallen bijzondere winkeltjes. Ondanks het tijdperk van de internetwinkel, bestaan sommige van deze bijzondere winkels nog steeds. “Hoe kan dat?”, vroeg zich schrijver Ton Ouwehand af. Hij ging op pad en zette de verhalen achter de winkels op papier. Het boek verscheen vandaag en hij gaf het eerste exemplaar aan burgemeester Onno van Veldhuizen.

“Ik ben heel tevreden”, geeft mede-uitgever Ouwehand aan. Samen met fotografe Annina Romita bracht hij het boek uit. Oorspronkelijk ontstond het idee samen met de Twentsche Courant Tubantia. Ouwehand en Romita waren van plan om een serie over winkeleigenaren te maken. Maar ze kwamen uiteindelijk zo veel mooie verhalen tegen dat ze er een boek van maakten.

Rode draad
Ouwehand en Romita hoorden talloze verhalen tijdens hun reis door de Enschedese winkeliersgeschiedenis. “Maar de belangrijke rode draad is de passie die iedereen heeft”, vertelt de schrijver. “De ondernemers gaan er voor 100 procent in.”

Subtiel
Zelf gingen de twee er ook voor 100 procent in. “De ondernemers hebben zo’n passie voor hun zaak, dat wilden we ook op de foto’s laten zien”, vertelt fotografe Romita.

De 250 boeken zijn vanaf nu beschikbaar voor de winkeleigenaren. Zelfs burgemeester Van Veldhuizen kreeg vanochtend het eerste exemplaar: “Omdat hij toch de bekendste Enschedeër is… naast Willem Wilmink en Harry Bannink dan.”