Enschede

Een vijfsterren insectenhotel op zorgboerderij 't Helmgras

Een insectenhotel van formaat, minstens eentje met vijf sterren, een kunstwerk. Het bouwsel staat voor zorgboerderij ’t Helmgras aan de Rondemaatweg in Enschede. Gemaakt door de bezoekers van de zorgboerderij: “Iedereen van ons draagt een steentje bij.”

Vincent Hofstede, bedrijfsleider van de zorgboerderij, is imker, heeft een aantal bijenvolken en hart voor de ruim 350 solitaire bijen die in Nederland leven. Dus legde hij eerst wat klosjes en stukjes hout met gaten in de tuin. “Daar begin je dan mee. En dit is het eindresultaat”, wijst hij op het wonderlijke hotel.

“We doen hier dagbesteding. Hier zijn mensen die psychisch kwetsbaar zijn. We hebben werkzaamheden nodig die naar buiten toe interessant zijn. Zoals dit insectenhotel. Zo laat je ook zien wat je in huis hebt.”

’t Helmgras heeft onder andere een kwekerij en een keramiekatelier. Vincent wijst op alle materialen die in het hotel zijn gebruikt. Pannen, plukjes stro, dakpannen, klosjes hout met gaten en keramieken schaaltjes gemaakt in eigen atelier. In die hoekjes en gaatjes nestelen solitaire bijen, mot- en gewone vlinders plus alle andere insecten die voorbij komen.

“Je ziet dat dan iedereen op onze boerderij een steentje bijdraagt aan dit bouwwerk.”