Enschede

Herdenking van slachtoffers dodelijk ongeval in Enschede met veel muziek en fakkels

Vrienden van de omgekomen Eustace McCauley en Bart Christiaan houden zondagavond een grote herdenkingsceremonie op de parkeerplaats bij Polaroid. De Oldenzaalsestraat zal gedeeltelijk even afgesloten zijn voor verkeer.

467072 monument 1
© Lars Smook

De in Hengelo woonachtige Eustace McCauley en Bart Christiaan vonden de dood toen hun auto bij het wegrijden van een parkeerplaats vol werd geramd. De bestuurder van die auto, de 21-jarige Demy M., wordt door de politie gezien als veroorzaker van het drama en is officieel verdachte.

Vanwege de te verwachten drukte is er geen stille tocht richting de plek aan de Oldenzaalsestraat in Enschede waar de twee omkwamen. Op het terrein aan de Hoge Bothofstraat is - rekening houdend met de coronaregels - plek voor driehonderd mensen.

Fakkels en vuurwerk

Verzamelen aan de Hogebothofweg is vanaf 19.30 uur. Om 19.59 uur is er een minuut stilte voor de twee Enschedeërs. Meteen daarna worden 75 fakkels aangestoken en wat vuurwerk. Om 20.10 uur worden honderd witte (biologisch afbreekbare) ballonnen losgelaten.

„Het moet een bijeenkomst worden die laat zien hoe deze twee leefden: intens en vrolijk. Ze zaten in zoveel vriendenkringen. Je zou haast zeggen dat ze heel Enschede kenden. Ze voelden zich ook op en top Enschedeërs. Beiden genoten ook van allerlei muziekstijlen, van Hazes tot rap en hip-hop. En dat zullen we vanaf 21.00 uur laten horen. We komen niet alleen bijeen om te rouwen, maar ook om hun levens te vieren”, zegt initiatiefnemer Rob de Vries. Het is ook de bedoeling om een jaren geleden door Eustace McCauley opgenomen rap te draaien. „Het zal indrukwekkend zijn om Eustace zelf tussen al zijn vrienden nog één keer te horen.”

Bijeenkomst gefilmd

Er zullen ook enkele sprekers zijn vanaf 20.20 uur. Wie dat zijn, is nog niet bekend. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het draaiboek voor de herdenking, die met de nabestaanden is afgestemd.

De hele bijeenkomst wordt gefilmd, waarbij onder meer een drone wordt ingezet. De beelden worden openbaar gepost op internet.

Met de gemeente is afgesproken dat de Oldenzaalsestraat tijdelijk voor verkeer mag worden afgesloten tussen de Hoge Bothofstraat en Boulevard 1945. De herdenking stopt uiterlijk om 22.00 uur.