Enschede
Video

‘Ligt het aan de wegen of aan de mentaliteit van de weggebruiker?’

De fracties Burgerbelangen Enschede en VVD willen opheldering over de verkeerssituatie op de Oldenzaalsestraat. Aanleiding is het dodelijke ongeval van afgelopen weekend, waarbij twee mannen om het leven kwamen.

De partijen hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college in Enschede. Al in april en mei vroeg de partij om aandacht, omdat ze van omwonenden hoorden dat de auto’s op de heringerichte straat te hard rijden. Wethouder June Nods heeft toen al contact opgenomen met de politie, maar die liet weten dat ze niet handhaven als het gaat om incidenten.

Meldingen
Sanders werd al in het voorjaar benaderd door omwonenden van de Oldenzaalsestraat. De geluiden waren duidelijk: men was het erover eens dat automobilisten racen. “Is die weg misschien uitnodigend? Dat vroegen we ons toen af”, legt Ben Sanders, partijlid van Burgerbelangen Enschede, uit. “Daarom hebben we contact met de politie opgenomen. Die hebben echter nooit een melding binnengekregen. Dat heeft te maken met het feit dat de omwonenden altijd mij hebben benaderd en niet rechtstreeks de politie.”

Kwestie van mentaliteit?
Toch bleef de centrale vraag: nodigt de weg uit en moet er iets gebeuren? “Het is niet alleen de Oldenzaalsestraat”, aldus Sanders. “Het zijn ook de Haaksbergerstraat, de Broekheurnerring of de Gronausestraat. Ik vraag me af of het aan de wegen ligt of aan de mentaliteit van de weggebruiker.”

Toekomst
Voor nu wacht de partij op de verkeersanalyse van de politie en op de beantwoording van de vragen. “Het punt is: we hebben nu een aanleiding nodig en we moeten nu kijken of er nog iets ontbreekt op de straten.”