Verkeer
Stuur appje
Zoek

Na 50 jaar weer een textielfabriek in Twente

Vrijwel alle fabrieks- en kantoorgebouwen die nog doen denken aan de grote textielindustrie in Enschede hebben inmiddels een andere functie. Toch hebben een aantal organisaties juist nu de handen ineen geslagen en het plan ontwikkelt om een textielfabriek te beginnen.

De eerste plannen werden al op 1 april 2018 gemaakt. Twente Milieu is een van de betrokken organisaties en is onder andere bezig met het verzamelen van huishoudelijk textiel. “We zien dat textielcontainers steeds voller raken”, vertelt Bas Assink, manager Strategie en Beleid van Twente Milieu in 1Twente Vandaag. “Aan de achterkant zagen we dat er iets niet klopt en dat we niet in staat zijn om het textiel goed te recyclen of een goede herbestemming te geven.”

Verschillende stappen
Daarom wil het milieubedrijf oude kleding een nieuw leven geven. In eerste instantie probeert Twente Milieu zo veel mogelijk draagbare kleding uit alle ingeleverde kledingstukken te halen. “Hergebruiken is altijd beter dan recycling”, weet ook Assink. “Maar ook juist die stukken met bijvoorbeeld gaten, zijn voor ons van waarde. Want ook textiel met gaten kan goed textiel zijn.”

Alle kledingstukken worden op dit moment naar een sorteercentrum in Tubbergen gebracht. Medewerkers kijken welke kledingstukken naar de kringloop kunnen en wat gerecycled kan worden. “Echter pakken we op dit moment alleen die soorten textiel, waar we uiteindelijk ook een bestemming voor hebben”, aldus Assink. Dat heeft te maken met de materialen die tegenwoordig in de kleding zitten. “In de kleding die we kopen, zit steeds meer polyester en elastiek. Heel lastig te verwerken. Maar door de hulp van innovatieve partners, kunnen we op zoek naar oplossingen gaan om ook deze materialen te hergebruiken.”

Grote groep
Hulp bij het recyclen krijgt Twente Milieu straks van de kringloopwinkels Het Goed en De Beurs. Daarnaast gaan textielrecyclingbedrijf Frankenhuis uit Haaksbergen, Enschede Textielstad en tot slot Saxion Enschede meehelpen. Samen vormen zij de Stichting TexPlus.

Doel
Het doel: al het textiel in Twente te kunnen recyclen. In drie jaar tijd willen de initiatiefnemers de techniek ontwikkelen om uiteindelijk een bedrijf op te gaan richten. Om een stapje verder bij dit doel te komen, heeft de groep een aanvraag ingediend voor de Regiodeal Twente. “Wij hebben uiteindelijk 5,5 miljoen euro van de 11 miljoen euro gekregen. De andere 5,5 miljoen euro betalen we zelf.” Als alles goed gaat, moet het plan 500 arbeidsplaatsen voor de regio opleveren.

Volgende stap
De volgende stappen zijn duidelijk. Saxion krijgt binnenkort een laboratorium om de eerste onderzoeken uit te voeren. Ten tweede moet er een geschikte plek voor de fabriek worden gevonden. “Tot slot doen wij als Twente Milieu onderzoek naar de hoeveelheid textiel die Twentse huishoudens weggooien en hoe we mensen kunnen enthousiasmeren om juist dat textiel in onze containers te gooien.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.