Enschede

Eindelijk! Binnenkijken in de oude Ambachtsschool in Enschede: ‘Heel veel oude details’

Echo, echoo, echooo… De stemmetjes van Duuk (6) en Otis (2) galmen door de gangen van de voormalige Ambachtsschool. Buiten lijkt er niet zoveel veranderd, maar eenmaal binnen bij Daan en Stephanie Swerink wacht de ene verrassing na de andere.

466551 ambachtsschool 1
© Annina Romita

De verhuisdozen zijn net uitgepakt, de verf op de metershoge muren is amper droog. „45 liter voorstrijk en muurverf”, zegt Daan Swerink met een lach. „Met knikkende knietjes stond ik op de ladder.” Hoogtevrees? Hij knikt. Twee weken wonen ze nu in dit huurappartement op de begane grond van de voormalige Ambachtsschool.

Binnen vind je 4 meter hoge plafonds, grote raampartijen en een modern interieur met matzwarte keuken. Buiten in de hal zijn onder meer de oude granito vloeren, verwarmingen, klaslokaaldeuren, tegelwerken en elektriciteitskasten gespaard gebleven. Stephanie: „Heel veel oude details, maar wel wonen met het gemak van nu.” En toch heeft het stel nieuwe verhuisplannen.

Project van 9 ton

Zwart-wit foto’s laten zien hoe jongeren hier vroeger leerden. De school voor ambachtsopleidingen werd tussen 1922 en 1923 gebouwd in opdracht van de Hogere Textielschool, naar ontwerp van de Enschedese architect Arend G. Beltman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de school gedeeltelijk verwoest. De oude mansardekap kwam niet meer terug, de gebogen lijst en het opschrift ‘Anno 1922’ op de voorgevel evenmin.

De Ambachtsschool werd het Stedelijk Lyceum. In 2008 verliet de vmbo-locatie Schuttersveld het oude gebouw aan de Boddenkampsingel en verhuisde naar de Scholingsboulevard aan de Wethouder Beversstraat.

Na jarenlange leegstand kocht Renpart Vastgoed uit Den Haag de school in 2015 voor circa 9 ton. Het zat ze niet mee. Het eerste plan voor het pand werd door de Raad van State afgekeurd, omdat er veel meer ruimte voor horeca en detailhandel was ingetekend (750 vierkante meter) dan de maximaal toegestane 100 vierkante meter. Er kwam een ander plan op tafel.

1000 tot 1995 euro

Renpart koos ervoor om zeventig appartementen met een eigen parkeerplek te verhuren in het hogere segment. De prijzen variëren van 1000 tot 1995 euro en de appartementen hebben vloeroppervlaktes tussen 65 en 165 vierkante meter. De verbouwing van de Ambachtsschool liep ook nog vertraging op door de nesten van de huismus en de gierzwaluw die in het gebouw werden aangetroffen. Afgelopen september was het eindelijk klaar en begon de verhuur.

Deze week zijn er nog weer drie appartementen verhuurd, vertelt Gert-Jan de Jonge van Nieuw Wonen Twente (NWT). „Het gaat eigenlijk heel goed. Op dit moment is zo’n 70 procent van de woningen verhuurd.” De appartementen met huurprijzen rond de 2000 euro zijn moeilijker te verhuren. „Dat geldt niet alleen voor de Ambachtsschool, maar voor heel Enschede.”

Conciërgewoning blijft

De gymzaal op het terrein gaat volgens De Jonge nog tegen de vlakte. „Daar komt een kleinschalig appartementencomplex voor terug.” En na veel ophef van verschillende cultuurhistorische organisaties werd besloten dat de conciërgewoning met oude mansardekap behouden blijft. „Over een invulling wordt nog nagedacht.”

Gemis van een tuin

De voormalige Ambachtsschool blijkt een tussenstation voor Daan en Stephanie. „Ons eigen huis is verkocht en onze nieuwe woning op De Laares moet nog worden gebouwd”, legt Stephanie uit. „We moeten een jaar overbruggen. Dat is best lang.” Ze fietsten eerder geregeld langs de school toen er nog volop werd geklust. „Eenmaal binnen waren we direct enthousiast.”

En zij niet alleen. „Ik heb collega’s die hier vroeger op school hebben gezeten, vrienden die hier naar de populaire vrijdagmiddagborrel VRIJ zijn geweest: iedereen is vooral erg benieuwd naar het eindresultaat. En daarna ook net zo enthousiast als wij.”

De transformatie was in handen van DAD/Architectuur en IAA Architecten. Door het behoud van de originele elementen als het exterieur, de gang met lambrisering en hoge plafonds heeft het pand z’n historische charme behouden. De imposante entree met zijn muurschilderingen en ronde stenen trappen met ijzeren trapleuningen blijft indrukwekkend.

Duuk en Otis rennen en roepen door de gangen. Het galm-effect is vermakelijk. En voor nu mogen ze heel even hun gang gaan. Op de eerste verdieping wijst Daan naar een oud bureau. Misschien van de schooldirecteur geweest? Stof ligt nog in de lades. Het gezin blijft nieuwe dingen ontdekken. Willen ze hier straks nog wel weg? Dat wel. Met twee jonge kinderen missen Daan en Stephanie wat ruimte in dit appartement en vooral ook een tuin. „Maar voor nu is het hier echt fantastisch wonen.”