Twents Kwartearken

Twents Kwertearken: 1Twente en Twentehoes slaan handen ineen

Het Twents Kwartearken. Een nieuwe, wekelijkse rubriek van 1Twente, het Twentehoes en het Rijksmuseum. Elke donderdag neemt een 1Twente-journalist Ernst Bergboer een kijkje in het depot van het Rijksmuseum. Nooit getoonde, misschien zelfs vergeten, voorwerpen met een bijzonder verhaal worden tevoorschijn gehaald. Niet alleen dit. Elke week geeft Adrie Hemmink van het Twentehoes een lesje Twents aan de presentatoren van 1Twente.

In de eerste aflevering gaat het over hagelslag uit 1872. Jawel, ook hoofd collectiebeheer Edwin Plokker was verbaasd toen hij het doosje met de ‘hagelstenen in was’ vond. Deze afgietsels komen voort uit de grote ‘Hagelslag te Enschede’. “Het was een hagelbui in deze streek. Normaal gesproken zijn hagelbuien heel kort, maar deze bui bleef heel lang hangen”, laat Plokker weten. “Hierdoor mislukte de oogst en gingen zelfs textielmachines kapot.”

Koppeling van voorwerpen en Twentse taal

Deze Twentse rubriek ontstond min of meer uit toeval. “Bij 1Twente wilden we met de Twentse taal aan de slag. Toen kwamen we Thea Kroese tegen, omdat ze een aantal Twentse columns voor ons schreef”, laat journalist Bergboer weten. “Thea zei dat we een keer contact moeten opnemen met Adrie Hemmink van het Twentehoes. Adrie kende het depot van het museum en heeft een afspraak geregeld. Samen met het museum en Adrie hebben we vervolgens een koppeling gemaakt van verschillende unieke voorwerpen en de Twentse taal.”

Uiteraard hebben de verhalen die Plokker vertelt te maken met de Twentse woorden die taalcoach Adrie Hemmink elke week voorlegt aan de radiopresentatoren van 1Twente.

Aflevering 2

Volgende week verschijnt een nieuwe aflevering. Dan gaat collectiebeheerder Plokker het over de bever van Buurse hebben.