Enschede

Harry Dost legt zijn trainingsmethodes uit aan Chinezen

Trainer Harry Dost trainde in zijn loopbaan 75 Nederlandse atletiekkampioenen. Zijn ervaring met en studie naar trainingsmethodes resulteerden in twee boeken: Fussballfitness: Athletik Training en Soccer Functional Fitness Training. Het derde boek van zijn hand wordt in het Chinees vertaald.


“De uitgever vond het interessant om dit nieuwe boek in het Engels uit te brengen en toen hij dat had gedaan, vonden de Chinezen het ook interessant om het uit te brengen”, aldus Harry Dost. “Ik ben apentrots dat dat gebeurt.”

Dost is natuurlijk geen vreemde in trainingsland. De Enschedeër loopt al een leven lang mee en trainde atleten, voetballers en was vooral bezig jonge talenten naar de top te begeleiden.

Nodig voor Chinezen

Duitse medeschrijvers en hij legden hun succesvolle trainingsmethodes vast in een boek over voetbal. “De Chinezen hebben dit nodig. Voetbal komt uit Europa. De trainingsleer ook. Het gaat over krachttraining, over fysieke trainingen waar de Duitsers goed in zijn en Nederlandse traningsmethodes. Samen met de Duitsers hebben we de wereldliteratuur uitgespit om te kijken wat de beste training is.”

Een ding blijft voor Dost als een paal overeind staan. “In principe is iedereen maakbaar, maar of een atleet of voetballer de top bereikt, heeft te maken met erfelijkheid en motivatie. Sporters die van binnenuit met hart en ziel het beste uit zichzelf halen, redden het.”