Enschede

Enschedees raadslid komt in actie voor Beiroet

In Enschede weten we wat het betekent slachtoffer van een vuurwerkramp te zijn. Sinds 4 augustus dit jaar kennen ook de mensen in Beiroet de rampzalige gevolgen van een explosie midden in de stad. De explosie werd veroorzaakt door de ontploffing van bijna 3000 ton opgeslagen ammoniumnitraat. 200 mensen kwamen om het leven, 6000 mensen raakten gewond en meer dan 250.000 mensen werden dakloos. Een ramp, vele malen heftiger dan in Enschede, maar net zo ingrijpend. Het Enschedese D66-raadslid Margarita Jeliazkova wil daarom helpen. Zij wil geld inzamelen voor de Libanese hoofdstad.

“Ik denk niet dat je iemand uit Enschede kan vinden die geen antwoord heeft op de vraag: ‘wat deed je toen op de dag van de ontploffing?’”, licht Jeliazkova haar motivatie toe. Haar zoon is nu 21 jaar oud en groeide op na de Enschedese vuurwerkramp. De gedachte dat er in Beiroet nu kinderen zijn die in de “puinhoop van de ontploffing” opgroeien, vindt het raadslid verschrikkelijk.

‘Het komt niet goed vanzelf’

Daarom wil ze helpen. Maar ook omdat Libanon zich in een andere situatie dan Nederland bevindt. “Ze hebben nog steeds te maken met de wonden van de burgeroorlog, er zitten veel vluchtelingen en de financiële situatie is nijpend”, aldus Jeliazkova.

Krachten bundelen

Het raadslid verwacht daarom hulp van de Enschedeërs. “De reddingswerkzaamheden in de stad lopen wel, maar ze hebben er ook te maken met bijvoorbeeld kinderen die opeens geen schoolgebouw meer hebben”, weet de initiatiefnemer van de actie. Daarom heeft Jeliazkova meteen contact opgenomen met de mensen in Beiroet: “Inmiddels hebben we een lijst ontvangen met mensen die de hulp echt nodig hebben.”

Voorlopig stelt Jeliazkova niet alleen deze lijst van mensen samen, maar ook een lijst met ideeën van Enschedeërs. Wie namelijk een idee heeft, een actie wil beginnen of geld wil doneren, mag een mail naar enschedebeiroet@gmail.com sturen. “Want nu moeten we onze krachten bundelen”, zo Jeliazkova.