Enschede
Video

Indië-herdenking: ‘Blijft een vlek op je ziel’

De jaarlijkse herdenking van de gevallen in Zuid-Oost-Azië vond zaterdagochtend in het Blijdensteinpark in Enschede plaats. In verband met de coronamaatregelen vond de plechtigheid in beslotenheid plaats. “Jammer”, zegt Eugène Briët, voorzitter Stichting Herdenking Gevallen in Zuid-Oost Azië 1941-1949 . “Normaal gesproken zijn hier zo’n 900 mensen.”

Briët moest tijdens zijn voorbereidingen een keuze maken: “Deze wijze doet niet helemaal wat ik had gewild. Wat ik had gewild, is een herdenking waarbij veel meer mensen hun verhaal kunnen doen.” Voor de herdenking kwamen burgemeester Onno van Veldhuizen en de Commissaris van de Koning, Andries Heidema.

Herinneringen

Desalniettemin riep ook deze herdenking allerlei herinneringen in hem op. “Elk jaar moet ik aan mijn oom denken. Hij is toen in Singapore geweest. Daar moest hij werken aan een vliegveld. Toen die man uit de oorlog kwam was hij net zo een kwajongen als ik. Maar toen hij ouder was, werd hij ’s nachts vaker wakker, schreeuwde en stootte met zijn hoofd tegen de muren aan.” Maar hij denkt ook aan zijn vader die naar Nederland is gevlucht en aan alle 350.000 mensen die naar Nederland kwamen. “Niet, omdat ze wilden, maar omdat ze moesten.” Al deze verhalen doen pijn, maar de voorzitter wil dat we juist deze ervaringen blijven vertellen.

Toekomst

Briët is blij met de herdenking, maar hij hoopt dat er volgend jaar weer 900 mensen op het veld kunnen staan.

Benieuwd naar de herdenking? Bekijk de beelden en het volledige interview met Briët hieronder terug.