Enschede
Politiek

Politie en burgemeester: Totaal verrast door illegale samenkomst bij ijsbaan

De spontane carmeeting met zeker 500 auto’s zaterdagavond op de parkeerplaats van IJsbaan Twente had niet mogen gebeuren. Daarom heeft burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede de politie gevraagd om een rapport op te stellen met alle bevindingen.

465263 Schermafbeelding 2020 08 02 om 205206
© Robin Hilberink

Van Veldhuizen wist niets van de illegale carmeeting met straatraces op de parkeerplaats. Pas zondagochtend werd hij door de politie geïnformeerd. „Toen heb ik de filmpjes gezien van wat er is gebeurd. Ongelooflijk”, aldus de burgemeester.

‘Dit kan niet nog een keer voorkomen’

Van Veldhuizen heeft de politie gevraagd om een rapport op te stellen. Hij wil weten op welke wijze er kennis is genomen van de carmeeting en welke keuzes er door de politie zijn gemaakt. „Dit kan niet nog een keer voorkomen. Maar we moeten hier van leren. Het is normaal dat een burgemeester niet van elke brand op de hoogte wordt gesteld, maar van een illegaal evenement als dit had ik het wél willen weten.”

Gezien de aanwezigheid van een grote hoeveelheid Duitsers, wil Van Veldhuizen hiervoor ook aandacht te vragen bij de oosterburen.

Politie wist pas van carmeeting door filmpje op internet

De politie laat in een reactie weten ook verrast te zijn geweest met het massale autotreffen. „We werden op de hoogte gesteld toen er een filmpje op internet circuleerde”, zegt woordvoerster Chantal Westerhoff. „Toen zijn er agenten gaan kijken en in gesprek gegaan met aanwezigen.”

Rond 22.00 uur is er een politiewagen op het parkeerterrein geweest. Rond middernacht waren er nog zo’n 150 auto’s aanwezig. Volgens de politie is er tijdens de nachtdienst nogmaals een gesprek geweest met aanwezigen en is het evenement toen beëindigd. Er zijn geen boetes uitgedeeld en evenmin zijn er bij de politie overlastmeldingen gedaan.

Hoe is dit te rijmen?

De carmeeting, waarbij ook de vanwege corona verplichte afstandsregels veelal niet in acht werden genomen, kwam een dag nadat Van Veldhuizen aankondigde dat er vaker beboet en minder gewaarschuwd zou gaan worden bij dergelijke overtredingen.

Hij wil niet speculeren op welke wijze er wel zou zijn gehandeld als hij eerder op de hoogte was van de carmeeting. „Eerst moet daarvoor het rapport zijn opgesteld. Maar deze situatie laat zien hoe glibberig het is en hoe moeilijk om deze illegale evenementen vroeg in beeld te hebben.”

De Enschedese raadfracties van CDA en Enschede Anders hebben het college inmiddels schriftelijk om opheldering gevraagd.

Scherper toezicht

Het weekeinde lijkt verder rustig verlopen. Rondom een demonstratie tegen de corona-maatregelen in Enschede verliep het zondagmiddag goed.

Hoeveel boetes er dit eerste weekend met scherper toezicht zijn uitgedeeld is nog niet bekend. „Maar het algehele beeld is dat het in alle parken en binnensteden netjes is verlopen”, zegt Van Veldhuizen. „Wel is er één bruiloft stilgelegd. Daarvoor is ook proces-verbaal opgemaakt.”