Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Van Lier niet meer voor PvdA in gemeenteraad

25618 laurensvanlier

Laurens van Lier keert de komende jaren niet terug in de Enschedese gemeenteraad. Hij geeft zijn plek als eerste opvolger bij de PvdA op. Volgens Van Lier is het de vraag of zijn bestuursstijl wel past bij die van de lokale PvdA.

Van Lier stelt dat zijn stijl van politiek bedrijven voortkomt uit de wens het college te controleren en dan op zo n manier die leidt tot transparante besluitvorming. Hij hoopt dat de huidige PvdA-fractie zich weet te herpakken en de rol als oppositieleider tot een succes weet te maken. Van Lier zegt acht jaar lang met veel plezier voor de PvdA in de gemeenteraad gezeten, daarbij was vooral de laatste periode als fractievoorzitter zwaar en heftig.

De verklaring van Laurens van Lier:
Acht jaar lang heb ik met ontzettend veel plezier voor de PvdA in de gemeenteraad van Enschede gezeten, de laatste vier jaar als fractievoorzitter. Vooral de laatste periode was zwaar en heftig. De gemeente Enschede heeft miljoenen euro s moeten afboeken en grote bezuinigingen moeten doorvoeren als gevolg van de economische en financiële crisis. De fractie van de PvdA in Enschede liep voor deze bezuinigingen niet weg, maar stelde wel een aantal voorwaarden. Zo is er bijvoorbeeld niet bezuinigd op het totale budget voor het armoedebeleid. Tegelijkertijd hebben we geïnvesteerd in onderwijs en de economie. We hebben de culturele sector, als cement van de samenleving zoveel mogelijk ontzien en vonden een goede marketing van de stad Enschede en de regio Twente onontbeerlijk. Het feit dat het vorige college succesvol heeft kunnen opereren is ook te danken geweest aan de pragmatische en coöperatieve opstelling van de toenmalige coalitiepartners VVD, BBE en CDA, waarmee in een uitstekende sfeer is samengewerkt. Als fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij kijk ik met trots en voldoening op deze samenwerking.

Mijn stijl van politiek bedrijven komt voort uit de wens het college te controleren op een wijze die leidt tot transparantie van besluitvorming. Ook als het voornemens van de eigen wethouder betreft. Dat impliceert in mijn beleving dat het coalitieakkoord als vanzelfsprekend leidend is, maar dat een duale houding noodzakelijk is om de inwoners van Enschede de openheid te geven waar ze recht op hebben. Als echter aan het einde van de rit blijkt dat het bestuur van de eigen club een andere mening is toegedaan, dan breekt een periode van bezinning aan. Dan rijst de vraag of mijn stijl wel past bij de PvdA Enschede. Die bezinning heeft geresulteerd in mijn besluit mijn plek als eerste opvolger op te geven. Ik zal deze periode niet meer beschikbaar zijn voor een plek in de gemeenteraad namens de PvdA.

Als laatste spreek ik de hoop uit dat de fractie van de PvdA Enschede zich herpakt en een succes weet te maken van haar rol als oppositieleider.

Laurens van Lier
Enschede, 6 november 2014

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.