Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Regionale première documentaire Ben Ali Libi

47403 ben ali libi

De documentaire Ben Ali Libi Goochelaar heeft zondagmiddag zijn regionale première beleefd in Enschede. Bij Concordia aan de Oude Markt werd de film over de joodse goochelaar vertoond. Filmmaker Dirk Jan Roeleven was zelf bij de première aanwezig om tekst en uitleg over de documentaire te geven. Volgens Roeleven heeft de goochelaar ooit ook opgetreden bij Concordia in Enschede. Voor de première werd het lied Ben Ali Libi gezongen door Diet Gerritsen, met muzikale begeleiding.

Ben Ali Libi is bekend van het gelijknamige gedicht van Willem Wilmink. De goochelaar werd geboren als Michel Velleman, Ben Ali Libi was zijn artiestennaam. In 1943 werd hij opgepakt bij een razzia en overgebracht naar vernietigingskamp Sobibor, waar hij werd omgebracht. Bij de première in Enschede was ook Hans Wilmink aanwezig, de broer van Willem Wilmink. Volgens hem zou Willem zeer tevreden zijn geweest over de documentaire en drinkt hij er vast een of meer Duveltjes op. De documentaire is op 4 mei te zien op de landelijke televisie.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.