Hengelo

Wateroverlast Hengelo: "Het was een extreme bui"

Het regende afgelopen zondag erg hard in Twente. In Hengelo viel 60 mm regen in twee uur tijd. Dat is net zoveel als het maandelijks gemiddelde van juni. De zware regenval zorgde voor wateroverlast.

“Het was een extreme bui”, zegt Rob Heukels, beleidsmedewerker riolering en waterhuishouding bij de Gemeente Hengelo. In Hengelo stonden verschillende straten en tunnels onder water, waaronder de Europatunnel bij het station. “Ons rioleringssysteem is berekend op een bepaalde hoeveelheid water, maar niet berekend op zo’n extreme bui. Het systeem kan het niet aan en dan krijg je dus water op straat.”

Hengeloërs kennen de ondergelopen tunnels. Het zijn de plekken die bij een zware regenbui veranderen in een watermassa. “Tunnels zijn vaak diepe plekken. Het water loopt altijd naar het laagste punt en verzamelt zich daar.” Toch is water op straat en in de tunnels niet erg volgens Heukels, zolang het water na een uur weer wegzakt. Het probleem zit hem vooral in wateroverlast in woningen en winkels: “Dit is afgelopen zondag helaas op twee à drie plekken gebeurd. Ook hebben winkels vaak geen drempel bij de ingang, dan kan het water er makkelijk naar binnen stromen."

De gemeente heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in aanpassingen om wateroverlast tegen te gaan. Volgens Heukels is het lastig om je rioolstelsel in te richten tegen extreme buien zoals die van zondag: “Je krijgt dan van die enorme buizen. Die moeten in de ondergrond, maar de ondergrond zit al helemaal vol met kabels en leidingen, dat gaat niet passen. We willen het regenwater in Hengelo in de toekomst niet meer via de riolering afvoeren, daarom gaat het straks via aparte buizen naar de beken”, zegt Heukels. Ook vindt hij dat Hengeloërs minder tegels en meer groen in hun tuin moeten aanleggen: “Zo kan het water de grond intrekken, dan hoeft het niet worden afgevoerd door de riolering.”

Lees ook
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.