Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lager inkomen én slecht geïsoleerde eigen woning in Enschede? Gemeente geeft geld voor isolatie

Nutterbrink Hobbykamerwoning Foto Google Maps
Met name de hobbykamerwoningen in Stroinkslanden en Wesselerbrink komen in aanmerking voor een vergoeding voor isolatie.
Beeld: GoogleMaps

"Het geld moet op", zegt wethouder Jeroen Diepemaat van Enschede. Ruim 5,7 miljoen euro mag de gemeente Enschede dit jaar besteden aan bestrijding van energiearmoede in de stad. Een druppel op de gloeiende plaat, dus hoe komt dat geld zo goed mogelijk terecht? Door met name inwoners van Twekkelerveld en delen van de Zuidwijken te helpen met het isoleren van hun woning. De regeling wordt binnenkort geopend bij het Energieloket Enschede.

Stadsbreed komen inwoners in aanmerking voor een breed palet aan kleine energiebesparende maatregelen, een zogeheten ontzorgings- en begeleidingspakket. Denk daarbij aan een vergoeding voor de reparatie of vervanging van een wasmachine, koelkast of stofzuiger (witgoedregeling), collectieve inkoop van energiemaatregelen en het verstrekken van kleine oplossing voor kierdichting en snel energie besparen.

Te weinig voor hele stad

"Enschede kent een flink aantal huiseigenaren met een slecht geïsoleerde woning én weinig geld om te investeren in het verduurzamen van hun woning", aldus woonwethouder Jeroen Diepemaat. "Juist deze mensen hebben het meeste baat bij het verduurzamen van hun woning, maar kunnen het moeilijk zelf."

Vorig jaar heeft de gemeente meer dan 5,7 miljoen euro van het Rijk gekregen ter bestrijding van energiearmoede. Maar dat valt nog niet mee. "Het is te weinig geld om uit te smeren over de hele stad", aldus Diepemaat. Het volledig isoleren en aardgasvrij maken van een gemiddelde woning kost meer dan 50.000 euro.

Gaspit Energiearmoede Pixabay
Lees ook
Twentse lobby tegen energiearmoede: 'In totaal 2,3 miljard euro nodig'

Met de miljoenen van het Rijk zouden dus nog geen 60 woningen 'toekomstklaar' kunnen worden gemaakt. "Daarom blijven we lobbyen voor meer geld", zegt de wethouder. Begin vorig jaar stelden Diepemaat en zijn collega's uit Hengelo en Almelo in een brief aan het kabinet dat er veel meer geld nodig is om de inwoners in de drie steden te ontzorgen. Tijdens een werkbezoek van klimaatminister Jetten aan Twente, afgelopen december, hebben zij dit nog eens benadrukt. Er wordt een rijksbijdrage van 850 miljoen euro gevraagd.

Geld voor woningeigenaren

Die honderden miljoenen uit Den Haag zijn er nog niet - en de vraag is of ze überhaupt gaan komen. Voor nu moet Enschede het dus doen met amper 6 miljoen. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken richt de gemeente zich op huishoudens met een inkomen van maximaal 150 procent van het sociaal minimum en een huur- of koop woning met energielabel D tot en met G. Zij kunnen ongeacht de wijk waar zij wonen aanspraak maken op verschillende kortingsregelingen.

icon_main_info_white_glyph

150 procent

Onder 150 procent van het Wettelijk sociaal minimum wordt verstaan: een bruto-inkomen van ongeveer 24.820 euro per jaar voor alleenstaanden. Voor samenwonende stellen/gelijkgestelden gaat het om ongeveer 34.820 euro bruto per jaar.
[Bron: UWV]

In bepaalde wijken kunnen bewoners die in de bovenstaande doelgroep vallen aanspraak maken op meer. "In Twekkelerveld en de Zuidwijken gaan we fysiek aan de slag met de isolatie van woningen. Dit doen we in deze wijken omdat hier procentueel de grootste concentratie van armoede is", zegt Jeroen Diepemaat. In de Zuidwijken gaat het specifiek om bewoners van de zogeheten hobbykamerwoningen rondom de Hanenberglanden en Wesselerbrink Noordoost (rondom Het Lang) en Noordwest (rondom Het Bijvank).

Aanmelden bij Energieloket

Particuliere huiseigenaren wordt één isolerende maatregel aangeboden, zoals spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Deze maatregel wordt volledig door de gemeente betaald, met een maximumbedrag van 3.000 euro. Bij deze regeling worden huurders uitgesloten, omdat woningcorporaties verantwoordelijk zijn voor de verduurzaming van hun eigen woningbestand.

Wesselerbrink 5 Ernst Bergboer
Lees ook
'Bijna één op drie huishoudens in Enschede loopt risico op energiearmoede'

Omdat het geld dit jaar moet worden besteed, wil de gemeente zo min mogelijk bureaucratie. Bewoners die vermoeden dat hun woning in aanmerking komt voor de regeling hoeven alleen aan te tonen dat zij een inkomen tot 150 procent van het sociaal minimum hebben. Via de website van het Energieloket Enschede verschijnt op korte termijn meer informatie over hoe inwoners zich kunnen melden. Met hulp van welzijnspartners hoopt het college zo veel mogelijk mensen uit de doelgroep rechtstreeks te kunnen benaderen.

icon_main_info_white_glyph

Hoe is het bij jou?

Word jij getroffen door de peperdure warmte? Of valt het nog wel mee?

1Twente zoekt de komende maanden naar verhalen van Enschedeërs en Hengeloërs, om in kaart te krijgen wie er wel en niet wordt geraakt door stijging van (energie)kosten en hoe met de situatie wordt omgegaan.

Laat ook van je horen, via 1twente.nl/vragenlijst. Dat kan volledig anoniem. Invullen duurt ongeveer twee minuten. Dank je wel!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.