Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe wethouder Enschede is geen groentje: 'mocht voor kabinet Rutte III onderhandelen'

Hij mag zich pas sinds twee jaar Enschedeër noemen, maar Harmjan Vedder voelt zich al thuis in de 'geweldige stad' waar zijn echtgenote het levenslicht zag. Door de lokale afdeling van ChristenUnie is Vedder voorgedragen om - als opvolger van partijgenoot Jurgen van Houdt - wethouder te worden. En daar kijkt hij naar uit, zegt hij in gesprek met 1Twente. "Politiek is niet alleen idealen verwoorden, maar ook op de plekken zijn waar je ze kan verwezenlijken."

Met zijn 35 jaar mag Harmjan Vedder nog een jonge bestuurder worden genoemd. Onervaren in de politiek-bestuurlijke wereld is hij allerminst. Meer dan tien jaar werkte hij in Den Haag achter de schermen voor Eerste en Tweede Kamerleden van de ChristenUnie. En tussen 2017 en 2021 fungeerde hij zelfs adviseur van minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs.

Onderhandelen

De politiek heeft Vedder altijd geïntrigeerd. "Voor mijn gevoel is dat de plek waar je verschillen kan overbruggen en verandering kan bewerkstelligen." Een bepalend moment in zijn loopbaan had plaats tijdens de formatie van het kabinet Rutte III. Een formatie die zeven maanden duurde, op dat moment de langste sinds de Tweede Wereldoorlog. Vedder: "Tijdens de formatie belde Segers mij op een dag op. 'Je mag je morgen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie melden en daar loop je een kamertje in', zei hij."

“De egotripperij in Den Haag mis ik niet. Tegelijk zijn daar ook een heleboel mensen die oprecht verandering willen en het verschil willen maken in het leven van mensen. Die heb ik ook ontmoet”

In het kamertje trof fractiemedewerker Harmjan Vedder VVD-minister Stef Blok en Kamerleden Madeleine van Toorenburg (CDA) en Ingrid van Engelshoven (D66) aan. Hij mocht met hen onderhandelen over de paragraaf veiligheid/justitie voor het regeerakkoord. "In die week hebben we zo veel resultaten geboekt", kijkt Vedder terug. "Politiek is niet alleen idealen verwoorden, maar ook op de plekken zijn waar je ze kan verwezenlijken."

Verhuizing

Na een kabinetsperiode als adviseur van minister Slob besloot Vedder de politiek even achter zich te laten. "De egotripperij in Den Haag mis ik niet. Tegelijk zijn daar ook een heleboel mensen die oprecht verandering willen en het verschil willen maken in het leven van mensen. Die mensen heb ik ook ontmoet."

icon_main_info_white_glyph

Harmjan Vedder

De geboren Spakenburger ging voor zijn studie Staats- en Bestuursrecht naar de universiteit in Delft. Op de rechtsfaculteit ontmoette hij ook zijn latere echtgenote Lisan, een Enschedese. Samen kregen ze drie kinderen. In 2021 verhuisde Vedder naar de geboorteplaats van zijn vrouw, waar hij actief werd bij de lokale afdeling van ChristenUnie. Onlangs was hij een van de zes kandidaten voor de vacature van wethouder in Enschede. De selectiecommissie van de fractie besloot om hem voor te dragen.

Na zijn verhuizing naar Enschede vond een nieuwe baan als schooldirecteur bij De Fakkel (Almelo) en De Reflector (Hengelo). Dat zijn basisscholen met een open Bijbel, een gereformeerde signatuur. "Ik bid elke dag. Daar ontleen ik ook mijn inspiratie aan", vertelt hij. Zo was ook de keuze voor het lidmaatschap van ChristenUnie ooit een logische stap. "Maar wel vanuit het verlangen dat je niet alleen iets betekent voor andere christenen, maar voor alle mensen in de stad. En zo wil ik ook als wethouder mijn werk doen."

Harmjan Vedder neemt de portefeuille over van Jurgen van Houdt, die volgende maand begint als burgemeester in Rijssen-Holten. Dat betekent dat hij zich onder meer mag buigen over onderwijs, maatschappelijke opvang, huiselijk geweld, beschermd wonen en privacy. Vedder wordt waarschijnlijk begin april geïnstalleerd in de gemeenteraad.

Harmjan Vedder Ernst Bergboer
1Twente/Ernst Bergboer
Beeld: Harmjan Vedder
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.